Защо климатикът духа студено през зимата?

Какви могат да са причините климатикът да не отоплява качествено?

 

Климатиците могат да регулират температурата според Вашите предпочитания, както през лятото, така и през зимата. През зимата, уредът се използва в режим отопление и той запълва пространството с топъл въздух, вместо със студен. Така спестявате разходите за покупка на отделна отоплителна система. Възможно е обаче в даден момент функцията за отопление да не работи правилно.

 

Защо климатикът ми охлажда, а не отоплява?

Ако усетите, че климатикът Ви духа студен въздух в режим отопление, това може да е знак за няколко различни неща. Не бързайте да се притеснявате, тъй като причината може да е нормален процес в системата, като "дефрост" режим например. Разбира се, има вероятност да е необходимо да направите почистване или ремонт на уреда.

 

Основните причини климатикът да не топли може да са:

 

● Натрупване на лед

● Запушени филтри и/или серпентини на климатика

● Неизправност на прекъсвачите и предпазителите

● Неправилни настройки

● Цикъл на размразяване

 

Може топлинната мощност да е минимална или дори никаква, когато климатикът работи в режим отопление. Това не е свързано с вида на климатичната система, тъй като подобен проблем може да възникне при сплит системите, каналните климатици и т. н.

 

Причини, поради които климатикът може да не духа топъл въздух:

 

1. Натрупване на лед

Възможно е да се натрупа лед върху външното тяло на климатика през зимата. Причината за това може да е, че външното тяло е изстинало, за разлика от вътрешното. Обикновено това става, за да се подпомогне отоплителния процес.

 

Друга причина външното тяло да е изстинало може да е възпрепятстван въздушен поток или системата Ви да е прекалено стара или да не е била обслужвана скоро.

 

Натрупването на лед опасно ли е за климатика Ви? Ако ледът е малко, това не е дотолкова рисково. Но с времето може слоят лед да се разпространи и да повреди частите на климатика. Възможно е двигателят да бъде засегнат, а от там и ефективността на уреда в режим отопление да намалее. Също така е възможно да се стигне до изтичане на хладилен агент - това определено е сериозен проблем.

 

2. Замърсени въздушни филтри и серпентини

Най-често проблемите с климатика са свързани с непочистените въздушни филтри. След това са замърсените серпентини. В зависимост от замърсяването и в двата случая може да се стигне до това климатикът да не топли.

 

За да сте спокойни, сменяйте/почиствайте филтрите на климатика си редовно. Това означава един до два пъти месечно. Изпарителната и кондензаторната серпентина също трябва да се почистват поне веднъж годишно, за да се предотвратят проблемите.

 

3. Проблеми с прекъсвачите и предпазителите

Друга причина климатикът Ви да не отоплява качествено е да има проблем с прекъсвача или предпазителите. Ако те не работят, климатичната система също няма да работи както трябва. Възможно е дори да не може да се включи.

 

4. Неправилни настройки на температурата и климатика

Звучи логично, но все пак е възможно просто да сте объркали настройките на климатичната система. Ако Вие или детето Ви сте сменили на режим "охлаждане", със сигурност няма да получите топлината, от която се нуждаете, така че проверете дали сте избрали режим "отопление" и на колко градуса сте настроили уреда си.

 

5. Цикъл на размразяване

Най-често причината климатикът да духа студен въздух през зимата е активиран режим на размразяване. Известен и като “дефрост”, задействането на този режим не означава, че има някаква повреда. Той предпазва уреда Ви от повреда. Какво се случва по време на него?

 

По време на цикъла на размразяване, вътрешното тяло не духа топъл въздух, за разлика от външното. Това се случва с цел да се загрее външното тяло и климатикът да не замръзне. Обикновено цикълът трае около 15 минути и се задейства автоматично.

 

Възможно е да има грешка в настройките на системата, поради които климатикът да не успее да превключи отново към режим отопление. Тогава е необходимо да потърсите квалифициран техник по климатични инсталации, тъй като той ще може да отстрани повредата.

 

Какво да направите, ако климатикът не духа топло?

 

● Изчакайте 10-15 минути, тъй като може да е задействан цикъл на размразяване.

 

● Проверете дали захранването на системата не е прекъснато, дали прекъсвачът не се е задействал или дали системата не е била случайно изключена.

 

● Свържете се с професионален специалист по климатична техника да провери устройството.

 

Как да подготвите климатика за зимата?

 

Ефективната работа на инверторните климатици както през зимата, така и през лятото зависи пряко от редовната профилактика. Важно е не само да се почистват филтрите. Нужно е да се проверява наличието на достатъчно хладилен агент, също както и в какво състояние са основните компоненти, както и да се почисти вътрешния и външния топлообменник.

 

Профилактиката е необходима за правилното функциониране на всяка климатична система.

 

На страницата на Midea можете да намерите едни от най-енергоефективните климатични системи. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от консултация.