Какво представлява режимът за изсушаване на климатика?

Как режимът Dry на климатика може да подобри комфорта в дома или офиса Ви?

 

Без значение дали получавате прохлада през горещите летни дни или се стопляте през мразовитите дни на зимата, климатикът е един от най-ефикасните уреди за постигане на удобна и лесна климатизация на различните помещения.

Благодарение на все по-иновативната технология на климатиците, можете да регулирате температурата във Вашия дом според нуждите и желанието Ви. Освен това, съвременните модели климатици могат да обезвлажняват, освежават и дори да пречистват въздуха. Дистанционното на климатика има множество възможности за настройка, които може би не подозирате. Една такава често подценявана функция е Dry режимът.

 

Ако никога не сте използвали Dry режима и искате да знаете как работи и как можете да се възползвате от него, продължете да четете следващите редове от статията.

 

Dry режимът е функция на климатика, с която може лесно да отстраните влагата от вътрешния въздух. Тази функция е много полезна през сезоните, в които има повече валежи и се образува влага.

 

При наличието на влага може да имате чувството, че температурата е по-висока или по-ниска, отколкото е по прогноза. Високите нива на влажност допринасят за това как усещаме околната температура. Точно в такива случаи може да се възползвате от режима изсушаване на климатика.

 

Препоръчваме Ви да използвате Dry режима не повече от няколко часа, за да не изсушите въздуха прекалено много. Ако имате интелигентен контролер може да настроите режимът автоматично да се включва според наличието на влажност в помещението.

 

Нека разгледаме по-отблизо колко е полезен сухият режим и как може да помогне за облекчаване на влажността.

 

Как работи сухият режим на климатика?

 

Сухият режим елиминира влажността във въздуха, като действа подобно на влагоуловител. При работата на климатика в този режим, въздухът преминава през устройството, като влагата се отделя и в помещението се издухва свеж и обезвлажнен въздух.

 

По време на сухия режим, вентилаторът и компресорът работят с ниска скорост, за да се изсуши въздухът. Въпреки че климатикът не работи в режим на охлаждане, зоната в стаята остава хладна и свежа. Абсорбираната влага се кондензира върху изпарителя и от климатика се отделя обезвлажнен въздух.

 

Тъй като няма действително охлаждане и вентилаторът на климатика работи с ниска скорост, сухият режим е икономичен и ефикасен, когато външната среда не е с твърде висока температура. По този начин може да се възползвате от влиянието на този режим и да не прибавяте режима за охлаждане, за да спестите от разходите за електроенергия.

 

Сух режим или охлаждащ режим на климатика?

При охлаждащия режим компресорът на климатика се задейства и се издухва хладен въздух в помещението. При този режим разходът на електроенергия зависи от температурата и от настройките на вентилатора.

 

При сухият режим не се издухва хладен въздух, а само се обезвлажнява въздуха в помещението. Този режим е подходящ за използване при умерени температури и в условия с висока влага. Освен това, сухият режим е много по-икономичен от охлаждащия режим.

 

Сух режим или влагоуловител?

Реално и двете неща работят по сходен начин. Може би се питате какво да изберете тогава? От една страна, сухият режим е включен към режимите на Вашия климатик, а влагоуловителят е уред, който трябва допълнително да закупите. Трябва да прецените дали можете да си позволите това.

 

От друга страна, сухият режим изразходва по-голямо количество енергия, в сравнение с влагоуловителя. Имайте предвид, че при наличието на много влага, сухият режим може да не е достатъчно ефективен. Също така, някои климатици не могат да работят в режим на изсушаване през зимата и да се наложи да закупите допълнителен уред, който да обезвлажнява въздуха.

 

Вижте нашите предложения за влагоуловители Midea на онлайн платформата ни.

 

 

Как да настроите сухия режим на Вашия климатик?

Можете да активирате режима за изсушаване от дистанционното на климатика или чрез телефона си. Различните модели климатици се настройват по специфичен начин, но при повечето може да превключвате различните режими един след друг.

 

Когато видите на дисплея на дистанционното, че сте достигнали до „сух режим“ или Dry mode, това означава, че сте превключили на търсения режим. Може да разпознаете активирания режим по иконата с форма на водна капка.

 

Предимства на сухия режим в климатиците

Промените в температурата варират през годината, също както и влажността. Благодарение на възможностите за отопление и охлаждане можете да поддържате комфортната среда в дома или офиса си. Благодарение на режима изсушаване можете да регулирате и влажността в помещението.

 

Ако използвате този режим разумно, освен че можете да се радвате на комфортна среда без влага, ще можете и да спестите от сметките си за електоенергия.

 

Ето кои са основните предимства на сухия режим:

 

- Здравословна среда

Поддържането на среда, която е обезвлажнена, благоприятства на начина, по който дишате. Също така, по този начин се ограничава наличието на алергени и други бактерии, които се развиват при условия на висока влажност.

 

- Усещане на действителната температура

Когато използвате сух режим, Вие усещате реалната температура на околната среда. Наличието на влага може да доведе до усещане за по-ниска или по-висока температура от действителната.

 

- Предотвратяване на щети по Вашите мебели и уреди

Наличието на влага може да доведе до увреждане на мебелите и домакинските уреди, тъй като се създават условия за развитие на мухъл и гъбички. Това от своя страна може да доведе до нездравословна среда и влошаване на качествата на въздуха.

 

- Предотвратяване на неприятните миризми

При наличие на висока влажност може да усетите неприятна миризма заради образуването на мухъл и гъбички. Обезвлажняването на вътрешната среда ще освежи въздуха и ще елиминира неприятните миризми.

 

- Осигуряване на среда, в която се чувствате енергични

Влажната среда може да ви накара да се чувствате изморени и летаргични. Това може да повлияе на способността Ви да сте активни. Обезвлажняването в такива случаи ще ви ободри и ще ви накара да се чувствате по-енергични.

 

- Енергийна ефективност

Когато температурите не са много високи, може да използвате режимът за изсушаване, вместо режим охлаждане и така да спестите от разходите за енергия.

 

Заключение

Ако живеете във влажна среда, използването на сухия режим може да ви помогне да възвърнете комфорта на дома или офиса Ви и да спестите от сметките за електроенергия. Този режим неслучайно е наличен във Вашата климатична система. Възползвайте се от нея и подобрете качеството на въздуха.

Интелигентните контролери ще Ви помогнат да автоматизирате различните режими и да ги настроите да работят в удобното за Вас време.

 

Вижте предлаганите от нас климатици Midea, които разполагат с този удобен режим на работа. За повече информация заповядайте на страницата ни или се свържете с нашия екип от професионалисти, който ще Ви помогне да изберете най-подходящия климатик за Вашия дом или офис.