За да можете да извлечете най-доброто от климатичната си система, не е достатъчно само да изберете подходящия модел за помещението. Необходимо е да вземете предвид отворите, местоположението на стаята и мястото на монтаж на климатика, а и дебелината на стените.

 

Помислете за това, което можете да промените. Много по-лесно е да съобразите инсталацията спрямо характеристиките на стаята, отколкото обратното. Затова най-добре да решите къде точно да монтирате климатика си, за да може той да работи възможно най-ефективно.

 

Много хора правят избора на мястото на монтаж, като вземат предвид най-вече къде ще им е най-удобно. Но за да може климатикът Ви да е максимално икономичен и да има дълъг живот, трябва да съобразите мястото и с още няколко фактора.

 

Фактори при избор на място за монтаж на климатици

 

Височина на климатиците

Науката антрометрия може да Ви помогне да определите на каква височина да инсталирате климатика си. Според нея човешкото тяло може да усети въздуха, който е на 0,9 до 1,5 м височина. Целта е така да поставите климатика, че въздухът в тази зона да е добре климатизиран. Не забравяйте, че топлият въздух има свойството да се издига нагоре, а студеният да пада надолу, така че изберете такава височина за климатика, която ще допринесе за естествения цикъл на въздушния поток.

 

Място на монтаж на сплит климатична система

Сплит климатиците имат вътрешно и външно тяло, които са свързани помежду си. Вътрешното тяло се поставя на стената в помещението. То е добре да бъде инсталирано над човешкия ръст. Подходяща приблизителна височина е 2,1-2,4 м от пода. Важно е да оставите поне 100 мм разстояние от тавана, за да не се възпрепятства връщащия се в климатика въздух.

 

Разположение на климатика в стаята

Правилното разположение е това, което позволява на климатика да разпредели равномерно въздушния поток в цялото помещение. Затова най-добре да го монтирате в средата на стаята. Разбира се, това трябва и да е технически възможно.

 

Избягвайте асиметрично разположение на вътрешното тяло

Няма златно правило за монтаж на климатика. Допускат се и случаи, в които той трябва да се съобрази по-скоро спрямо прозорците и вратите. Вземете предвид разположението на мебелите в стаята. Добра практика е да изберете да разположите уреда над местата за сядане или спане, а не срещу тях, за да не сте точно под въздушната струя.

 

Връзка с външното климатично тяло

Външните тела на климатиците генерират вибрации и понякога може да са по-шумни. Поставете външното и вътрешното тяло възможно най-близо едно до друго. Най-добре е разстоянието между тях да не надвишава 15 м.

 

Връзка с водния дренаж

Помислете и за кондензираната вода, която се оттича от вътрешното тяло. Мястото за монтаж трябва да е съобразено и с това, за да може водата да се извежда безпроблемно.

 

Изборът на мястото за инсталацията е специфично за различните помещения. Всяка стая има различно разположение, затова ако не сте сигурни къде точно да поставите устройството, винаги може да се консултирате с квалифициран техник.

 

Като цяло е най-добре самият монтаж да бъде направен от специалист, за да сте спокойни, че климатикът Ви е инсталиран правилно. Така ще се радвате на ниски сметки за електроенергия, ефективна климатизация и дълъг експлоатационен живот на устройството.

 

Ако сте в търсене на нова климатична система, Midea е надеждна марка, която през годините се доказала като производител на качествени енергоефективни климатици на достъпните цени. Можете да разгледате моделите в нашия сайт. Нашият екип е на разположение, ако имате нужда от консултация.