Какво да вземете предвид при монтаж на климатик?

Решили сте, че е време да се сдобиете с климатик или да подновите старата си система с нова. Новият уред винаги ще предложи по-добра ефективност, но за целта трябва да сте избрали модел с подходящите параметри. Обърнете внимание на размера, енергийния клас и функциите. След като сте се уверили, че изборът е правилен, е време и за монтажа. 

Знаете ли, че от инсталацията на климатика зависи дали ще можете да се възползвате от качествата на климатика си? Когато наемете фирма, която да извърши монтажа професионално, можете да сте спокойни, че уредът е монтиран както трябва. Не е нужно да се притеснявате за последствията и дали няма да повредите устройството или дома си по време на процеса.

Тук ще Ви дадем няколко съвета за правилното монтиране на климатика и мястото, което да изберете да го поставите.

Съвети за правилен монтаж на климатик

 1. Избягвайте слънчевата светлина
  Когато избирате място за инсталиране на вътрешното тяло на климатика, избягвайте то да бъде на пряка слънчева светлина. Това ще намали ефективността на уреда.
 2. Пазете климатика от топлина
  Вашата система трябва да бъде инсталирана далче от всички източници на топлина. Това включват всякакви видове печки, газови фурни и други източници на топлина. Също така се уверете, че в близост до уреда няма антени, кабели и електрически проводници. 
  Също така инсталацията трябва да не е в близост до газови уреди или места, където може да има изтичане на газ.
 3. Бъдете внимателни при инсталирането на климатика
  Ако сте решили сами да инсталирате климатика си, трябва да бъдете много внимателни с всички негови компоненти, особено с електрическите проводници и медните тръби. Също така се уверете, че дренажната тръба е здраво закрепена за вътрешното тяло.
  Най-доброто решение винаги ще бъде да се доверите на специалисти в инсталирането на такива уреди. Те имат достатъчно опит, за да преценят как най-добре да бъде извършен монтажът.
 4. Места, на които не трябва да инсталирате климатика си
  Има няколко места, на които не трябва да инсталирате вашия климатик и ще ги изброим: 
  • Избягвайте по-топлите части на къщата
   Както споменахме, топлината не е препоръчителна за климатика, тъй като това ще ограничи неговата работа. Най-добре да изберете сенчести, не много отдалечени места.
  • Не закривайте климатика
   Не поставяйте климатика зад мебели, растения или други предмети, които ще възпрепятстват въздушния поток. Така няма да можете да се насладите на равномерно климатизирано помещение. Това важи и за външното тяло, около което не бива да има никакви храсти, дървета или други препятствия. Също така трябва винаги да поддържате мястото около кондензатора почистено и да проверявате дали в него няма заседнали съчки, листа и други замърсявания. 
  • Не монтирайте климатика си до пожароопасни места
   Бъдете внимателни и с нещата, които могат да предизвикат пожар. Уверете се, че те са далеч от климатика. Това може да е опасно не само за имуществото Ви, но и за вас.
  • Не монтирайте в близост до контейнера за боклук
   Основна функция на климатика, освен да отоплява и охлажда е да филтрира въздуха, който дишаме. Той изсмуква външния въздух, пречиства го и го издухва във вътрешността на дома, където можем да се насладим на качествена климатизация. Важно е да инсталирате уреда си далеч от контейнерите, където изхвъляте боклука си, тъй като миризмата може да бъде изсмуката и вкарана в жилището Ви.

Правилната инсталация на климатика Ви ще помогне за няколко съществени неща:

 • Ще имате по-ниски сметки за електроенергия
 • Ще можете да се насладите на чист и свеж въздух, без бактерии и алергени
 • Ще можете да се насладите на добре отоплен или охладен дом
 • Ще предотвратите повредите поради неправилен монтаж

Ако все още не сте открили подходящия климатик за Вашия дом, посетете страницата Midea.bg. Климатиците Мidea са енергоеефективни, надеждни и с доказано качество на добра цена. Свържете се с екипа ни за професионална консултация.