Защо е важно да провеждате годишна профилактика на климатика си?

Всеки собственик на жилище знае колко е важно да се запази комфортът в дома му, особено през по-студените или топли месеци. През тези периоди, по-голямата част от хората разчитат на климатични системи, за да поддържат този комфорт. Както обаче климатиците ни помагат да се чувстваме добре в жилищата си, така и ние от своя страна трябва да полагаме необходимите грижи за тях. Годишната профилактика е една, бихме казали, задължителна стъпка за правилната грижа за климатичната система.

Ползи от годишната поддръжка на климатичната система от сертифициран техник

Годишната профилактика е много полезна не само за Вашия уред. След провеждането й, Вие ще сте наясно в какво състояние е климатикът Ви, дали има нужда от ремонт и колко време бихте могли да разчитате, че ще Ви служи. Предпазете системата си от скъпи ремонти, които най-често се случват поради неглижиране на малките проблеми. 

В следващите редове ще опишем предимствата на това да насрочвате професионална профилактика на климатика си:

 1. По-дълъг живот на климатика
  Едно основно предимство на годишното обслужване на климатика е, че то ще помогне за това климатичната Ви система да бъде ефективна по-продължително време. Колкото и нов климатик да имате, ако не се грижите за него, той ще започне да губи от ефективността си много по-бързо. Средната продължителност на живот на тези уреди е между 10 и 20 години, но без провеждането на професионална профилактика, този срок може значително да бъде намален. 
  Ако климатикът не се поддържа, ще се наложи да го замените с нов по-рано, отколкото обикновено. Едва ли бихте желали това, тъй като новият уред е голяма инвестиция.
 2. По-ниски сметки за ток
  Редовната поддръжка на климатика Ви ще гарантира, че можете да разчитате на неговата ефективна работа по-дълго време. Когато системата работи нормално, тя консумира възможно най-малко енергия, а това означава, че ще имате по-ниски сметки за ток. Тогава ще можете да се възползвате максимално от енергоефективността на уреда си. Колкото по-поддържан е той, толкова по-икономично ще работи. 
 3. Спестете от скъпи ремонти
  Някои проблеми с климатичната система не са видими и могат да бъдат пропуснати от потребителите. С времето, обаче, тези проблеми могат неусетно да станат по-сериозни и да ги установите, когато вече е необходим скъп ремонт. За да избегнете тези неприятни моменти, не пропускайте профилактиката на климатика си. По време на нея, техникът ще направи пълен анализ на системата и ще може да установи и отстрани проблемите още “в зародиш”. 
 4. Осигурете си спокойствие
  Когато знаете, че уредът Ви е обслужен и добре поддържан, можете спокойно да се насладите на всички негови функции. Няма нужда да се притеснявате дали ще успеете да изкарате сезона безпроблемно или дали няма да се наложи да направите спешен ремонт по средата на зимата или лятото (а това са и месеците, през които плащаме най-много за електроенергия).
 5. По-добра циркулация на въздуха
  Ако климатикът Ви не е добре поддържан, рано или късно ще усетите, че циркулацията на въздуха в дома Ви не е достатъчно добра. Профилактиката ще помогне за това качеството на въздуха в дома Ви да е добро. Това означава, че климатикът Ви ще може по-ефективно да отстранява замърсявания като прах, бактерии и други.

Съвети за поддръжка на климатичните системи:

 • Съветваме Ви през най-топлите и студени дни да не изключвате климатика си. Така ще спестите от разходите си електроенергия.
 • През нощта и през времето, в което Ви няма в помещението, използвайте нощен режим и режим за пестене на енергия.
 • Почиствайте редовно филтрите на климатика си - веднъж до два пъти месечно.
 • Проверявайте редовно дренажната линия на уреда - по веднъж месечно.
 • Почиствайте пространството около външното тяло на климатика.
 • Не пропускайте годишната профилактика на климатика си. Ако го използвате през лятото и зимата, препоръчително е тази профилактика да се извършва преди всеки активен сезон.

В нашия блог за климатична техника можете да намерите още много полезни съвети. Ако сте решили, че е време за смяна на климатика, на страницата на Midea.bg можете намерите решението за ефективна климатизация на дома Ви. Разгледайте предложенията ни и се свържете с екипа ни при нужда от консултация.