Как да използвате климатика, за да се насладите на добър и здравословен сън през лятото?

Естествената промяна на температурата на тялото през едно денонощие се нарича циркаден ритъм. През нощта тази температура естествено спада с няколко градуса, като най-ниските й стойности се достигат около 4-5 часа сутринта. 

Поради това човек може да изпитва дискомфорт, ако температурата на средата, в която спи е прекалено топла. Затова някои експерти дори препоръчват да се спи на включен климатик.

Всички са наясно относно ползите от климатика през деня. Той ни спасява от непоносимите горещини и ни доставя така необходимата прохлада и комфорт. Но има много запитвания от потребителите относно това доколко е здравословно да спят на пуснат климатик през лятото. В тази статия ще обсъдим безопасността на спането на климатик през горещите летни месеци.

За повечето хора, които изпитват дискомфорт, когато се опитват да спят при по-високи температури, сънят без климатик може да е почти невъзможен. Този дискомфорт често включва задух, прекомерно изпотяване, а от там и напрежение.

От друга страна, много потребители дотолкова се наслаждават на студената струя въздух, че забравят какви последствия може да има това за здравето им. Истината е, че определянето на това дали климатикът ще Ви носи здравословни ползи, зависи изцяло от начина, по който го използвате и се грижите за него.

Всъщност спането на по-хладен въздух може да Ви осигури по-качествен сън, но трябва да вземете необходимите предпазни мерки за предотвратяване на възможните странични ефекти.

Безопасно ли е да се използва климатик през нощта?

Отговорът на този въпрос е: да, това е безопасно, но при спазване на определени съображения. Разумното използване на климатика може да помогне на тялото да понижи температурата си и да не се събуждате през нощта.

Охлаждането на тялото е важно и е по-труднопостижимо през горещите летни нощи. Ето защо използването на климатик би могло да бъде много полезно. Ако все пак го ползвате неправилно, може да се постигне обратен ефект – простуда, скованост и събуждане.

Какви са нездравословните странични ефекти от спането на включен климатик?

Неправилната и прекомерна употреба на климатичната система, може да доведе до нежелани странични ефекти. Ето какви могат да бъдат те:

 • Промени в телесната температура
  Когато използвате прекалено често климатика си на определена температура по време на сън, тялото Ви ще свикне с тази температура и ще се адаптира към нея. Ако се наложи да спите на друго място през лятото, може да Ви е трудно да заспите, ако температурните условията там са различни.
 • Производство на по-малко хормони
  По-ниските температури може да повлияят на начина, по който тялото произвежда основните хормони, необходими за балансирането на процесите в организма. Това е по-вероятно, когато термостатът е настроен на твърде ниски градуси.
  Също така това може да повлияе на имунната система и начина, по който организмът се справя с различни заболявания. Затова е много важно да използвате климатичната система по разумно.
 • Шум и нарушения на съня
  Ако климатикът е прекалено стар, работи на пълни обороти или не е почистван скоро, е много вероятно да е по-шумен. Това може да попречи на съня Ви, дори без да го осъзнавате.
 • Сухота
  Възможно е прекомерната и неправилна употреба на климатика да е причина за изсушаването на въздуха, а оттам и на кожата, очите, гърлото. Липсата на овлажняване може да доведе до загуба на еластичността на кожата и до други здравословни проблеми.
 • Липса на свеж въздух
  Ясно е, че когато използваме климатик, държим прозорците и вратите затворени, за да задържим хладния въздух. Съответно в стаята не влиза чист въздух през нощта, а това може да доведе до отпадналост.
 • Затруднения в дишането
  Този проблем може да стане сериозен, ако не почиствате климатика си редовно. Непочистеният климатик предразполага към развитие и разпространение на различни бактерии, плесени и гъбички.

Как да използваме правилно климатика, за да се насладим на добър и качествен сън?
Възможностите на съвременните климатици ги прави полезни и удобни за използване през цялото денонощие. Не е случайно, че те разполагат с толкова много функции, от които можете да се възползвате и да приложите спрямо различните условия. Всъщност те могат да Ви помогнат да се справите с почти всички проблеми, които изброихме.

Ето и нашите съвети, които да приложите:

 • Не забравяйте, че подходящата температура за сън е около 22 градуса.
 • Почиствайте редовно филтрите на климатика, за да се насладите на качествен въздух, без микроби и бактерии.
 • Струята хладен въздух не трябва да е насочена директно към Вас. Вместо това я насочете нагоре или към другата част на стаята. Най-иновативните климатични технологии разпространяват равномерно струята въздух и предотвратяват неприятното усещане на скованост.
 • Използвайте климатик с програмируем термостат, който да настроите според нуждите си. Някои климатици разполагат с нощен режим, при който постепенно се намалява температурата и така тялото се адаптира по-лесно. Възползвайте се от тази функция.
 • През нощта, когато тялото се нуждае от почивка, дайте почивка и на климатика си, като използвате режим за пестене на енергията. Така устройството ще продължи да работи и охлажда ефективно, но ще е почти безшумно и ще консумира по-малко енергия. Още едно предимство е, че ще намалите значително и сметките си за ток.
 • Редовната профилактика на климатика ще Ви гарантира, че системата е в изправност и работи максимално ефективно.
 • Климатиците с йонизиращ филтър убиват бактериите, което ще Ви осигури свеж въздух и леко дишане. Все пак преди лягане може да проветрите помещението, в което спите, след което климатикът ще елиминира вредните частици, които присъстват и във външната среда.

Производителите на климатици правят всичко възможно да ги направят все по-удобни и полезни за хората. Благодарение на развитието на тези системи можем да се насладим на все повече функции, които да ни помогнат да подобрим условията, в които живеем. Нужно е само да сме добре информирани и да се възползваме от всички техни предимства по разумен начин.

Ако е време да се снабдите с нов климатик, на страницата на Midea.bg ще намерите уреда, от който имате нужда. Разгледайте нашите предложения и се свържете с нас, ако имате запитвания.