В Италия официално започва изграждането на нова производствена база за термопомпи въздух-вода (ATW) на Midea, включваща производствени линии, център за научноизследователска и развойна дейност в областта на термопомпите и помощни съоръжения. Базата е разположена във фабриката Clivet във Фелтре, Италия, тъй като Clivet е марка за климатизация на търговски помещения от висок клас, която е част от Midea Building Technology.

 

Базата е получила инвестиция от 60 млн. евро, а прогнозният й годишен капацитет за термопомпи ATW ще достигне 300 000 единици, когато съоръжението бъде пуснато в експлоатация през второто тримесечие на 2024 г.

"С концепцията "местно за местно, западно за западно" Midea се ангажира да изгради марката Clivet като основна марка в паневропейската ОВК индустрия", казва Хенри Ченг, генерален мениджър на Midea Building Technology Overseas Marketing.

 

Производствената и оперативната площ на компанията във Фелтре надхвърля 50 000 кв. м, а общият брой на служителите е над 700. Тя разполага с 35 търговски представителства, 260 канала за продажба на дребно и 160 сервизни обекта в Италия, както и с клонове във Великобритания, Германия, Франция, Югоизточна Европа, Обединените арабски емирства и Индия.

 

След завършването на проекта ключовите материали за термопомпата ATW ще се доставят от Европа, а срокът за доставка на термопомпените продукти ще бъде съкратен от първоначалните пет месеца на един месец, което допълнително ще подобри производствения капацитет и ефективността на доставките на цялостните персонализирани термопомпени решения в Европа, ще реши проблемите с безопасността на глобалната верига за доставка на термопомпи и ще засили цялостно влиянието и всеобхватната конкуренция на Media Building Technology в Европа.

 

На фона на въглеродната неутралност термопомпата ATW, като устройство за използване на възобновяема енергия, е един от най-ефективните начини за електрическо отопление. В сравнение с котлите на въглища, термопомпите могат да намалят въглеродните емисии с 60-80%. На фона на нарастващите цени на енергията от изкопаеми горива и постепенното изпълнение на плана на ЕС "RepowerEU", Европа започна постепенно да заменя традиционното отопление с изкопаеми горива с отопление с термопомпи.

 

Понастоящем термопомпените продукти също се превръщат във важен полюс за растеж на Midea Group. Данните от индустрията показват, че общият износ на термопомпи на Midea се е увеличил с 215% през първите седем месеца на 2022 г., като износът се нарежда на челно място в индустрията на термопомпите в Китай.