Дори климатичната Ви система да е от най-опростените и лесните за използване, тя е съставена от много части, които работят в синхрон, за да Ви предоставят максимален комфорт. Всяка от тези части има своето специално предназначение в системата и извършва определена функция.

 

За тези от Вас, които се интересуват от това какви са основните части на климатика и как всъщност работят, създадохме това кратко ръководство. В него ще отбележим най-важните елементи в климатичната система и ще разгледаме каква е тяхната функция.

 

Важни части на климатика

Запознаването с основната анатомия на климатичната система и начина, по който ни осигурява качествена климатизация, е много полезно. Тази информация може да Ви помогне да забележите по-рано някой потенциален проблем и да го разрешите с помощта на специалист по климатична техника.

 

Ще започнем с трите най-важни части на климатика, след което ще продължим с второстепенните.

 

1. Компресор на климатика

Компресорът играе съществена роля в климатичната система. Той обработва топлия въздух и след това го изпуска в помещението охладен. По какъв начин се случва това? В системата циркулира хладилен агент в газообразно състояние, който под действието на компресора се преобразува в течно. По време на този процес, топлината се освобождава навън.

 

Този елемент трябва да бъде проверяван редовно от професионален техник поне два пъти годишно. Не Ви препоръчваме да се опитвате да го ремонтираме сами.

 

2. Кондензатор на климатика

Кондензаторът е друга важна част от системата, която извлича топлия въздух и спомага за преминаването му навън. Той е съставен от кухи намотки, през които преминава хладилният агент, който след това достига до намотките.

По време на работата на климатика може да се задържи влага, която да причини корозия в кондензатора и останалите елементи от системата. Тази повреда се отстранява чрез химическо почистване, което специалистите по климатична техника извършват. Годишната профилактика е много важна, тъй като при нея специалистите могат да установят дали има нужда от такова почистване и да предотвратят повредата на вътрешни части. Ако процесът вече е засегнал някои части, може да се наложи тяхната подмяна.

 

3. Изпарител на климатика

Изпарителят на климатика е друга основна част, която отговаря за завършването на процеса на охлаждане. Хладилният агент в течна форма преминава от кондензатора в изпарителя, за да се превърне отново в газообразно състояние. Това позволява да се затвори цикълът на охлаждане.

 

Ако изпарителната серпентина не се почиства редовно, по нея започват да се натрупват прах и мръсотия. Тогава тя започва да работи неефективно и климатикът изразходва повече електроенергия. Можете да почистите серпентините с прахосмукачка и мека четка. В случай, че решите да извършите почистването, бъдете внимателни, тъй като ребрата са склонни към огъване.

 

Други части на климатика

 

1. Разширителен вентил

Функцията на тази част е да регулира количеството течен хладилен агент, което навлиза в изпарителя.

 

2. Филтър на климатика

Функцията на филтъра е да пречиства въздуха. По време на този процес в мрежата се задържат прах, мръсотия и други отломки. Това е частта, която трябва да проверявате и почиствате редовно - поне веднъж месечно.

 

3. Термостат на климатика

Термостатът има сензори и контролен панел. Благодарение на него можете да задавате желаните температурни и други настройки. Функцията на сензорът е да предава информация на устройството, щом температурата в помещението достигне до зададените градуси.

 

4. Дренажни тръби

Дренажната система в климатичната система отговаря за извеждането на конденза. Поддръжката на тази част от климатика също е съществено, тъй като в тръбите се натрупват различни отломки и мръсотия, които могат да доведат до запушване и течове.

 

5. Вентилатор на климатика

Вентилаторът осигурява подходяща вентилация и регулиране на въздуха в климатика. Климатикът има и вентилационни отвори, които трябва да се почистват редовно.

 

За още полезни съвети следете блога на Midea. На страницата ни Midea.bg можете да се информирате и за най-добрите модели на марката. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от консултация.