Именно пролетният сезон е времето, в което препоръчваме да извършите профилактиката на климатика си.

Пролетта вече е тук, което означава, че лятото наближава и ще трябва да превключите използването на климатиците в охлаждащ режим. Много домакинства и офиси разчитат на този уред през горещите летни дни, който да поддържа комфорта на помещенията. Ако все още не сте придобили навика да провеждате профилактика на климатичната система през пролетта, сега е много подходящ момент за това. Експертите препоръчват винаги климатикът да преминава през проверка от професионален техник преди активните сезони по няколко много основателни причини:

 • Така ще се увеличи ефективността на климатика.
 • Добре работещият климатик ще спести от сметките за електроенергия.
 • Редовната профилактика осигурява по-дълготраен живот на климатика.
 • По този начин е много по-вероятно да откриете повреди, които впоследствие може да станат по-сериозни.

Препоръчваме Ви винаги да ползвате услугите на реномирана фирма за поддръжка на климатици. Така ще сте сигурни, че ще получите експертно мнение и обслужване, тъй като техниците преминават професионално обучение и винаги са наясно с новите технологии и променящите се стандрарти. Ако се опитате да извършите сами профилактиката, може не само да не установите дали уредът е в изправност, но и да го повредите.

Как се прави профилактика на климатика?

Както казахме, доверяването на поддръжката на климатици на експерти ще допринесе много за работата и продължителността на живота на Вашия уред. Профилактиката и настройката на климатика е процес, който включва няколко важни стъпки:

 1. Смазване на движещите се части на климатика, за да се предотврати триенето. Такива части например са вентилаторът и моторът.
 2. Електрическите връзки се проверяват и при необходимост се затягат или поправят.
 3. Почистване и проверка на всички основни компоненти за неизправности и повреди.
 4. Проверка на каналите за изтичане на въздух. Това е от съществено значение, тъй като, ако в каналите на климатичната Ви система има отвори поради неправилна инсталация или друга причина, ще има отражение в ефективността на уреда. От своя страна, неефективният климатик ще използва повече енергия от обикновено, за да работи. Също така, ако въздушният поток е възпрепятстван по някакъв начин, това може да доведе до прегряване на системата.
 5. Проверка на електрическото управление. Професионалният техник ще установи дали Вашата система работи правилно, като ще провери дали климатикът преминава през различните режими правилно.
 6. Измерване на нивото на хладилния агент и проверка на системата за изтичане на фреон. Обикновено проверката на състоянието на фреона в климатичната система се извършва със специален уред за измерване – манометър. Ако се отчете изтичане на хладилен агент, това може да е опасно както за климатика, така и за Вашето семейство и околната среда. Също така, това намалява ефективността на системата, а от там и комфорта на дома и/или офиса Ви. При откриване на теч или ниско съдържание на фреона, климатикът се ремонтира или се допълва до необходимото ниво.
 7. Проверка на състоянието на бобините. Ако е необходимо, намотките на климатика се почистват и/или ремонтират, за да се осигури изправността на системата.
 8. Проверка на клемите и проводниците за корозия и ръжда. Възможно е да се нанесе допълнително покритие, което да ограничи развитието на ръжда и корозия.
 9. Проверка на системата за правилното протичане на въздушния поток.
 10. При необходимост се почистват кондезаторните тръби, с цел да се ограничи възможността от запушвания и натрупване на замърсявания, особено през периодите с висока влажност.

Какво може да направите, за да допринесете за работата на климатика?

Освен редовната профилактика и настройката на климатика от професионален техник, има още няколко съвета за правилна експлоатация на климатичната система, които при спазване, ще удължат нейния живот.

 • Редовна проверка на филтрите на климатика. Това е едно от нещтата, които е лесно за извършване, не отнема много време и оказва голямо влияние както на работата на уреда, така и на състоянието на въздуха в помещението. Ако при проверка установите, че филтърът е запушен с прах, почистете го или го сменете. Мръсният филтър ще доведе до натрупване на прах в системата и до ограничаване на въздушния поток.
 • Почиствайте всеки месец външното тяло на климатика. При нужда, отстранете мръсотията от бобината и металните перки. Уверете се, че няма растения или други елементи, които възпрепятстват въздушния поток.
 • Вътрешното тяло също работи при условия, които зависят до голяма степен от Вас. Почиствайте редовно помещението и пространството, където е монтиран климатика. Така ще ограничите прахът, който се натрупва в системата.
 • За да подпомогнете работата на климатика, уверете се, че всички врати и прозорци са добре уплътнени, за да не изтича климатизиран въздух от помещението.
 • При възможност, дръжте завесите или щорите спуснати през най-горещите часове от деня. Пряката слънчева светлина оказва влияние на температурата в стаята и затруднява охлаждането през лятото.

Редовната профилактика на климатика е от съществено значение за работата на климатика, а от това зависи комфорта на дома и/или офиса Ви. Ако искате уредът да Ви служи възможно най-добре и най-продължително време, следвайте съветите, които описахме в тази статия.

За още експертни съвети относно работата климатика през годината, следете нашия блог. Ако имате допълнителни въпроси, свържете се с нас. Нашият екип от професионалисти ще Ви насочи както, ако имате нужда от консултация за избор на климатик, така и за правилната поддръжка и експлоатация на Вашата система.