Причини за изтичане на фреон от климатика

Ето как да установите дали климатикът Ви има изтичащ хладилен агент и какво да правите в такъв случай.

 

При използването на климатици за охлаждане или отопление може да се натъкнете на няколко често срещани проблема. Може да се случи така, че климатикът Ви да не охлажда така както би трябвало и вместо това да издухва топъл въздух. Една от причините за това може да е изтичащ фреон от климатичната система. В следващите редове ще разгледаме най-честите причини за това и как да установите дали има изтичане на фреон от Вашия климатик.

Какво представлява хладилният агент?

Фреонът или хладилният агент е газ, който е необходим за добрата работа на климатика. Той се придвижва в затворен кръг на климатичната система от изпарител, кондензатор, компресор и други елементи. Когато има изтичане на хладилен агент, това мигновено оказва влияние върху работата на климатика, сметките за електроенергия и здравословната среда на дома. Ето защо, когато имате подозрения за изтичащ фреон или не сте сигурни какъв проблем има устройството Ви, трябва да потърсите помощта на експерт, който да предотврати по-сериозни повреди и последици.

 

Може ли климатикът да работи при изтичащ хладилен агент?

Отговорът е да! Дори работата на климатичната система да бъде затруднена, тя може да продължи да работи при изтичането на хладилен агент. Въпреки това не трябва да подминавате проблема, защото това може да бъде опасно за здравето Ви и може да Ви излезе много по-скъпо, ако не вземете мерки.

 

Последствията от изтичащия фреон могат да бъдат наистина сериозни. Когато климатикът Ви работи с ниско съдържание на фреон, това може не само да окаже влияние върху разходите Ви за електроенергия, но може да повреди сериозно системата и да нанесе щети на околната среда, тъй като това е вещество, оказващо негативно влияние върху озоновия слой.

 

Ако установите изтичане на фреон, незабавно изключете устройството и потърсете професионална помощ. Редовното извършване на профилактика на климатика ще Ви осигури спокойствие относно работата на системата и ще знаете дали всички показатели са в нормата.

 

Как да установите дали има изтичане на фреон?

Освен, че е добре да се грижите за редовната профилактика, трябва да следите и работата на климатика, особено през активните сезони. Така ще можете да установите неизправностите навреме и ще може да вземете необходимите мерки. Ето какви индикации за изтичащ фреон може да има:

  • Ако забележите, че при охлаждане климатикът Ви не е ефективен и всъщност той издухва топъл въздух, това със сигурност е знак за неизправност в системата и една от причините може да е изтичане на фреон.
  • Ако месечните Ви сметки за електроенергия са се повишили значително и знаете, че това не е заради прекалената употреба на климатика, вероятно е това да е индикация за загуба на хладилен агент. Причината за това е, че когато има малко наличност на фреон, системата използва повече енергия, за да работи на зададените градуси.
  • Тъй като една от основните причини за изтичане на фреон са пукнатини или отвори в намотките, може да забележите бучене или необикновен шум по време на работата на климатика.
  • Друга индикация за изтичащ фреон може да бъде замръзване на бобината. Това обикновено се случва, защото при липса на достатъчно хладилен агент, изпарителната бобина не може да абсорбира достатъчно топлина и това води до образуване на конденз и лед. В такъв случай, потърсете професионална помощ.

 

Как може да установите, че има изтичащ фреон и какво да направите, ако е така?

Освен чрез забелязване на споменатите признаци за изтичащ хладилен агент има и други начини, които със сигурност ще установят проблема:

  • · Първият сигурен начин за установяване на такъв проблем е чрез използването на манометър (уред, който отчита налягането). За да установите дали количеството е в нормата, трябва да видите какви трябва да са показателите на фреона на климатика и с какъв фреон работи той. Това може да видите в ръководството на устройството.
  • · Другият начин, който е най-препоръчителен и безопасен, е като редовно осигурявате профилактика на климатичната система и оставите професионалистите да разрешат проблема. Превантивните планове за поддръжка могат да предотвратят скъпи ремонти или дори необходимост от смяната на климатика с нов. Тъй като е нормално климатика Ви да има около 5% загуба на фреон годишно, редовната профилактика и запълване на хладилния агент е препоръчителна от повечето производители.

Не монтирайте климатика си сами! Една от най-често срещаните причини за изтичането на хладилен агент е неправилно монтиране на устройството. Точно заради това Ви съветваме да изберете професионално инсталиране от техници.

 

Трябва ли да замените климатика си с нов?

Добре е при установяване на проблема да проверите с какъв хладилен агент работи климатика Ви. Ако устройството ви работи с фреон R22, е препоръчително да замените климатика си с нов по няколко обективни причини.

Първата е, че най-вероятно системата Ви е стара и допълването на този фреон е по-скъпо. Добре е да се замислите дали си струва да инвестирате в това или ще е по-добре финансово за вас да замените старата система с нова.

Втората причина е, че R22 е обявен за фреон, който уврежда сериозно околната среда и поради тази причина вече не се произвежда. Целта е постепенно да бъде премахнат от употреба. Новите фреони са много по-екологични и ефективни, затова новият климатик ще Ви спести пари и ще осигури по-здравословна среда за Вас и семейството Ви.

 

Още много полезни статии може да намерите в блога на Midea.bg. При нас може да намерите едни от най-добрите модели климатици, които работят с екологични фреони, на достъпни цени. Вижте повече на страницата ни.