Научете как да премахнете влагата от дома си и да вземете мерки да не се появи отново.

Наличието на влага може да не Ви тревожи толкова, особено в началото на появата й. Но трябва да знаете, че освен, че влагата е упорита, може да нанесе щети на дома Ви. Може би не сте се замисляли, но тя е перфектна основа за появата на мухъл и развитието на бактерии. Това оказва негативно влияние върху мебелите, състоянието на дома Ви и здравето Ви. Затова Ви съветваме редовно да проверявате дома си за наличието на висока влажност и при установяване на такава, да предприемете незабавни мерки.

Натрупаната влага влияе на структурата на дома Ви. Дори и да не го забелязвате първоначално, високата влажност може да доведе до изкривяване на дървените подове, може да се появят мокри петна в ъглите и по стените. Забележите ли някоя от тези индикации, не чакайте повече.

Когато жилището се превърне в топла и влажна среда, не след дълго то става и среда за развитие на токсични вещества. Всичко това може да навреди на здравето Ви.

Въпреки всичко споменато, има какво да направите, за да се отървете от влагата и това не е толкова скъпо, колкото щетите, които ще се наложи да покриете вследствие на този проблем. Следвайте стъпките, които сме описали и не само ще се отървете от влагата, но и ще предотвратите появата й за в бъдеще.

Кой е източникът на влага?

Както при елиминирането на всеки проблем, за да разрешите и този, трябва първо да откриете откъде идва влагата. Така ще можете да разберете какво точно трябва да предприемете.

Най-проблемните райони, които трябва да проверите за наличието на влага са банята, кухнята и килерите. В тези райони може да вземете мерки, с които да контролирате високите нива на влага. Причина за наличието на проблемът може да бъде неизправният водопровод, който трябва да ремонтирате.

Зоните от дома като мазето и таванското помещение много често са трудни за контролиране. Въпреки това трябва да приложите това, което ще Ви посъветваме, за да ограничите влажността и в тях.

Проверете тръбите на дома си

Ако искате да избегнете високата влага в дома Ви, трябва да направите всичко необходимо да предотвратите появата й. Основния източник на влага в много жилища е водопроводът, който не е проверяван и поправян дълго време.

Всички тръби, кранове, тоалетни, от които има теч, допринасят за увеличаването на влажността на дома. Това е така, тъй като застоялата вода се изпарява във въздуха. Инспектирайте всички тръби и при необходимост ги поправете колкото се може по-скоро. Също така, може да изолирате тръбите, за да ограничите отделянето на влага от тях.

Обърнете внимание и на течовете на покрива и стените, ако има такива. Ремонтът на тези части ще намалят влагата и ще предотвратят гниенето на основите на Вашия дом.

Използвайте влагоуловител

Влагоуловителите са създадени специално, за да намалят влагата в помещенията, които има проблеми с нея. Това, което правят тези уреди, е да премахват излишната влага във въздуха.

Може да намерите модели с различна форма и размери. Има влагоуловители, които са подходящи за работа в малки помещения, като таванските. Може да използвате и модели, които имат възможност да обслужват помещения с голяма площ, като големи мазета.

Едно от най-големите предимства на влагоуловителите е, че дори няма да забележите, че те работят, защото са изключително безшумни. Можете спокойно да извършвате всекидневните си задачи, докато влагоуловителят обезвлажнява въздуха в помещението.

Добрата вентилация ще помогне

Винаги, когато си взимате душ, готвите, правите си чай или дори дишате, се отделя влага във въздуха. Затова е от изключително значение да имате добра вентилация на дома, която да освежава въздуха и да премахва парата.

При възможност отваряйте прозорците и проветрявайте, особено баните. Раздвиженият въздух ще ограничи натрупването на влага. Това е бързо решение за справянето с високата влажност за момента.

Естествени обезвлажнители

Дори да няма абсолютно естествен начин за справяне с влагата, все пак има как да я ограничите. Един от доказаните методи е снабдяването с растения, които абсорбират влагата.

Освен че ще освежат и разкрасят вида на дома Ви, растенията са добър приятел и в борбата с прекомерната влага на дома. Ето няколко растения, които може да си закупите, за да ограничите високите нива на влажност:

  • Палми
  • Тиландсия
  • Зелена лилия
  • Бръшлян
  • Нефролепис

Тези растения премахват и голяма част от токсините във въздуха. Лесни са за гледане и са чудесно допълнение към интериора на всеки дом. Ако сте любители да растенията, задължително се снабдете с някое от тях. Те няма да Ви отърват от влагата напълно, но значително ще допринесат за нейното намаляване.

Нивата на влажност могат да бъдат твърде ниски

Нивата на влажност могат да бъдат както прекалено високи, така и прекалено ниски, затова е добре да ги следите и да ги регулирате. Ниските нива на влажност водят до изсушаване на въздуха, а това може да доведе до изсушаване на кожата и косата и усещане за дискомфорт.

Може да следите влажността чрез хигрометър. Препоръчителните нива на влажност са между 30 и 50%. При по-ниски или високи показатели, средата се счита за нездравословна.

Управление на нивата на влажност за здравословен дом

Поддържането на препоръчителните нива на влажност е от съществено значение за Вашето здраве и това на семейството Ви. От това зависи колко комфортен ще е домът Ви и какво ще е състоянието на мебелите.

Високата или ниската влажност могат да причинят здравословни проблеми, и да се появят щети както по външната, така и по вътрешната структура на жилището. Затова предприемете мерките, които изброихме и осигурете на семейството си сигурна и приятна среда.

Ако имате проблеми с влагата, разгледайте нашите предложения за влагоуловители Midea на страницата ни. Свържете се с нас при нужда от консултация.