На колко градуса да настроим климатика през зимата?

Как да настройвате температурата на климатика си през зимния сезон?


Основен въпрос, който вълнува потребителите през зимата е на колко градуса трябва да работи климатика им, за да могат да са здрави и в същото време да спестят от месечните разходи за електроенергия. В тази статия ще Ви дадем някои полезни съвети как да използвате климатика си през зимата и ще анализираме защо всеки потребител трябва да се информира относно това.

 

Защо е важно температурата на климатика да е правилна?

Може да Ви се струва логично повечето хора да се интересуват от това, но дали всеки знае колко много неща зависят от начина, по който използваме климатиците? Поддържането на правилната температура на климатика през зимата е важно не само заради месечните разходи за енергия. До голяма степен и здравето ни зависи от градусите в помещенията, в които живеем.

 

Подходяща защита на тялото от вируси и болести

Ако климатикът Ви е настроен на прекалено висока или ниска температура, това може да намали имунитета Ви и да окаже влияние на естествената Ви защитна стена - лигавицата. Тя предпазва човешкия организъм от различни патогени и вируси. Особено през зимния сезон, когато сме изложени на високи температурни амплитуди, студ, вятър и т.н., трябва да пазим организма си и да не го “изнежваме”.

 

Защита от дихателни проблеми

Зимата е сезон, през който влажността се повишава. Особено в някои домове, това може да е сериозен проблем. Прекалено високата влажност може да отключи различни здравословни проблеми или да обостри други, като астма например. Ако в дома ви има влажен въздух, може да усетите и затруднение на дишането.

 

Влажният въздух може да доведе и до отключване на алергии, тъй като той е благоприятен за развитието и разпространението на полени, плесени и други бактерии.

 

Прегряване на организма

Това е често срещано, тъй като повечето хора обичат да са на топло през зимата, като не вземат предвид промяната на температурата в организма, когато спим. Леглата и завивките генерират допълнителна топлина. Когато спим с някого до себе си, това също е допълнително отделяне на топлина. Симптомите на прегряването са неспокоен сън, дехидратация, изпотяване, топлинен удар и усещане за дискомфорт.

 

Възрастните хора трябва да бъдат внимателни, тъй като по-възрастния организъм не регулира температурата толкова ефективно и поради това при тях рискът от прегряване е по-голям.

 

Защо разходите за енергия са високи?

Не мислете, че няма значение на колко градуса работи климатикът Ви. Той ще работи толкова продължително, колкото е необходимо, за да достигне зададените градуси. Макар да Ви се иска да държите климатика си на 29 градуса през зимата и на 18 през лятото, не Ви съветваме да го правите. Освен това тези стойности не са особено комфортни за човешкия организъм.

 

Помислете за замърсяването на околната среда

Макар съвременните климатици да са най-екологичните създавани някога, те също влияят на околната среда. Колкото повече електроенергия използвате, толкова повече подпомагате изпускането на парниковите газове. Живеем във време, в което последствията от консуматорството на човека имат значителни последици и е добре да започнем да имаме по-разумен и икономичен начин на живот.

 

На колко градуса да е настроен климатикът през зимата?

Нека започнем с това, че градусите в режим отопление и в режим охлаждане не се усещат по същия начин. Отговорът ще бъде различен и за различните части от деня. През зимата е препоръчително да използвате климатика си между 22 и 25-26 градуса през деня. Ако размерът на климатика Ви е подходящ и стаята е добре изолирана, тази температурна настройка ще е напълно достатъчна, за да се чувствате комфортно.

 

Как използваме климатика си през зимата?

Според експертите идеалната температура през нощта е между 15,6°C и 19,4°C за възрастни и между 20°C и 22,2°C за бебета. Бельото и завивките допринасят за затоплянето на тялото, така че да спим комфортно и да не ни е студено.

 

Най-вероятно може да има разлика с няколко градуса при различните хора, затова не може да се каже че има идеална температура за всички. Най-добре е да се посъветвате с всички обитатели на жилището дали се чувстват комфортно при избраните настройки.

 

Ако все пак основното, което Ви интересува е при какви градуси климатикът работи най-икономично, може да приемете стойността 24-25 градуса като най-икономична.

Смята се, че повишаването с един градус над тази температура би увеличило сметките за електроенергия с около 10%.

 

Тъй като отоплението и охлаждането са най-сериозните фактори в сметката ви за енергия, спазването на препоръчителната температура ще подобри енергийната ефективност и ще увеличи спестяванията Ви.

 

Когато не сте си у дома, е добре да намалите градусите до около 20, за да спестите от разходите си за електроенергия, но и като се приберете да не се налага тепърва уредът да набира мощност.

 

Освен това Ви съветваме да се възползвате от всички допълнителни екстри на климатика си, които ще Ви помогнат да спестите от сметките за електроенергия.

 

За още полезни статии следете блога на Midea. На страницата ни Midea.bg можете да се информирате и за най-добрите модели на марката. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от консултация.