Колонни климатици - какво трябва да знаете за тях

В кои случаи е добре да изберете колонен климатик?

 

Климатиците са най-широко разпространените системи за отопление и охлаждане. Те съществуват в различни варианти, за да имате възможност да изберете най-подходящия за Вашите нужди.

 

Едни от най-популярните климатици са колонните. Ако все още не сте сигурни дали те са правилен избор за Вас, прочетете тази статия. Тук ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за тях.

 

За какви помещения са подходящи колонните климатици?

 

Колонните климатици са предпочитан и удобен вариант за климатизация на търговски обекти, спортни зали, ресторанти и офиси. Единственият вариант, при който се препоръчва такава система за климатизация на дома, е при големи помещения. Подобни помещения са например стаите от отворен тип, като дневна с кухня в едно.

 

Поради голямата си мощност, тези климатични инсталации са подходящи за големи помещения над 30 кв.м. Затова няма смисъл да разглеждате спецификите на тези климатици, ако имате нужда от климатизация на малък апартамент.

 

Колонен климатик - какво представлява?

Това е инверторен климатик, който е с добра енергийна ефективност, както в режим отопление, така и в режим охлаждане. Разполага с две тела - вътрешно и външно, като вътрешното е много подвижно. То може да бъде поставено във всяка част на помещението, стига да има достатъчно място за него. Характерно за вътрешното тяло е неговата продълговата форма и способността му да разпределя добре въздушния поток в големите помещения. Външното тяло е много сходно с това на останалите сплит системи.

 

Друго характерно за този климатик е бързото достигане на зададената температура. Поради това е и много подходящ за климатизация на заведения и търговски обекти.

 

Как работи колонният климатик?

Както споменахме, този климатик се отличава с високото и дълго вътрешно тяло. За разлика от стенните климатици, които се монтират на стената, колонните се поставят на пода. Така те не заемат място от стената Ви. Все пак е добре да сте наясно, че колонните климатици заемат място и във височина. Затова е редно да обмислите добре къде ще ги поставите.

 

Те работят с мощна въздушна струя, която охлажда или отоплява спрямо Вашите изисквания. При поставянето на климатика, имайте предвид, че въздушната струя не бива да е насочена директно към хора или електрически уреди. Това важи особено за заведения или офиси, където хората са в статично положение дълго време. Новите модели колонни климатици разполагат с настройки за пренасочване на въздушната струя, което е много удобно за потребителите.

 

Колонният климатик издърпва въздух от помещението и го обработва (изстудява или затопля), след което го издухва обратно. Преминавайки през климатика, въздухът бива пречистен от прах и други замърсявания. Така обитателите на помещението могат да се насладят на чист и свеж въздух.

 

Предимства на колонните климатици

Можем да обобщим предимствата на колонните климатици така:

 

● Красив и стилен дизайн

Колонните климатици са с изключително елегантен и стилен дизайн, което ги прави подходящи дори за луксозни интериори на офиси, заведения, търговски помещения и други.

 

● Модерни функции за по-добър комфорт

Колонните климатици разполагат с много модерни функции за защита на устройството при теч на фреон, защита от издухване на студен въздух при стартиране в режим отопление, 24-часов таймер и други.

 

● Мощна климатична система

Големината на колонните климатици е повече от тази на стенните модели. Те също така са и по-мощни. Това означава и че са достатъчно ефективни за климатизация на големи помещения.

 

● Икономично решение за големи помещения

Ако използвате тези климатици според предназначението им, то със сигурност ще се насладите на икономична и комфорта климатизация от високо ниво.

 

● Лесна поддръжка

Подвижното вътрешно тяло е много лесно за почистване и поддръжка.

 

● Лесен монтаж

Достатъчно е да определите удобното място за Вас, където да бъде инсталиран климатикът. Той е достатъчно ефективен, за да отопли или охлади цялото помещение, където и да сте го поставили. Все пак е добре зоната около вътрешното и външното тяло да е свободна, за да има свободен въздушен поток.

 

Недостатъци на колонните климатици

Основните минуси на тази климатична система не са толкова много и основно са свързани с това за какви помещения са подходящи:

 

● Първоначална инвестиция

На пръв поглед може да Ви се стори, че инвестицията е прекалено голяма. Ако обаче вземете предвид мощността на тези климатици, ще разберете, че си заслужава да заложите на тях.

 

● Заемат място на пода и на височина

Тези климатици не са толкова големи, но все пак трябва да сте наясно, че за тях ще Ви е нужно достатъчно място.

 

● Силна въздушна струя

Тъй като са мощни системи, въздушната струя на колонните климатици е по-силна от тази на стенните климатици, например.

 

● Не са подходящи за малки помещения

Тъй като са предназначени за големи пространства, колонните климатици рядко са препоръчани за домашно ползване.

 

След като прочетохте тази статия, вероятно сте наясно дали този вид климатици е подходящ за Вас. Ако имате нужда от консултация какъв модел климатик Midea да изберете, свържете се с нас.