Опитвате се да изберете правилната климатична система за Вашия дом или офис? Или просто искате да разберете дали климатикът ще бъде достатъчно достъпен като разход на електричество?

В каквато и позиция да сте, да разберете колко разходи за климатизация ще похарчите може да бъде чудесен начин да разберете и кои са най-добрите Ви възможности за отопление на дома. Получаването на оценка за това колко ще струва новата Ви климатизация може да не е част от списъка Ви с приоритети, но не е добре да инвестирате в климатик, който не можете да си позволите да използвате.

Ето някои ориентировъчни цени за това колко скъп може да бъде Вашият климатик, плюс 4 фактора, които могат да повлияят на това.

Трудно е да се каже със сигурност колко може да Ви струва отоплението с климатик. Има много променливи, които биха могли да направят голяма разлика.

Най-икономичните модели климатици са хиперинверторните. При тях коефициентите на трансформация на енергия са най-високи- SCOP и SEER.

SEER, описано с няколко думи, представлява сезонният коефициент на трансформация. Той се получава като съотношение между отдавана и консумирана енергия в режим на охлаждане.

SCOP, на свой ред, представлява сезонен коефициент на енергийна ефективност, който се получава като съотношение между отдавана и консумирана енергия в режим на отопление.

Колкото по-висок е коефициентът и на двете, толкова по-висок клас е климатикът. Отдадената енергия при хиперинверторните климатици е около 5 пъти по-голяма от консумираната, откъдето произлиза голямата икономия на електроенергия.

Средният разход на един хиперинверторен климатик в режим на отопление е под 0,99 kW. През зимата средният месечен разход на този тип климатици за помещение с площ около 25 кв.м., при стандартни условия, е около 30-35 лв. Това е най-ниската цена за отопление на ток, която може да се заплати за подобно помещение.

Има няколко различни фактори, които влияят на разходите за отопление и охлаждане, като големина на помещението, каква дограма имате, имате ли изолация, къде се намира помещението и т.н.

Ще Ви представим тези фактори, за да Ви помогнат да си създадете сравнително точна оценка на разходите от новия си климатик.

1. Типа на климатичната система

Трите основни типа климатична система са: преносим климатик, централна климатизация, сплит система. Преносимите климатици обикновено са много по-евтини от другите климатични системи, но те са значително по-скъпи за работа. Това означава, че те са страхотни като бързо решение, но не са най-доброто дългосрочно решение.

Централната климатизация използва канализация за разпределение на въздуха около сградата. Макар и много по-ефективен от преносимите климатици, това не винаги е най-икономичният вариант.

Сплит системата предлага високи нива на ефективност и гъвкавост. Почти винаги е най-добрият вариант, ако искате дългосрочно решение за климатизация с ниски експлоатационни разходи.

2. Ефективност на климатика

Оценката на ефективността на Вашия климатик може да Ви даде представа до голяма степен колко струва работата на климатика Ви. Всички единици, които съставят Вашата система, ще имат оценки на ефективността - колкото по-ефективна е единицата, толкова по-евтини ще бъдат сметките Ви за ток.

3. Нива на изолация на Вашия дом

Уверете се, че Вашето жилище е добре изолирана, когато преценявате колко може да струва отоплението Ви. Ако имате имот от ново строителство или сграда с високи нива на изолация, това определено ще Ви помогне да намалите текущите разходи. Това е така, защото Въздухът във Вашето жилище ще се задържи с по-висока температура за по-дълго време, така че няма да е необходимо да използвате толкова много своя климатик.

4. Обслужване и поддръжка на климатик

Поддръжката на Вашия климатик може да спомогне до голяма степен и за текущите Ви разходи. Препоръчваме Ви да обслужвате Вашия климатик поне веднъж годишно. Също така е добра идея да поправите всички проблеми, които забележите, при това възможно най-скоро. Това ще Ви помогне да поддържате ефективността на Вашата климатична система висока и да поддържате сметките си за ток възможно най-ниски.

За повече полезни съвети и информация разгледайте нашия сайт или се свържете с нас.