Кога климатикът харчи повече?

Кога може климатикът Ви да е причина за високи сметки за ток?

 

Замисляли ли сте се колко ток харчи Вашия климатик? Не винаги прекалено високите сметки за ток са резултат от повишението на цената на електричеството. Възможно е причината да се крие в климатичната система, която използвате.

 

Дори климатикът да е сравнително нов, може начинът, по който го използвате или поддържате да се е отразил на ефективността му.

 

Климатичните системи могат да са изключително икономични, но може и да са главната причина за високите сметки за ток. Ако и Вие се чудите дали уреда Ви не харчи прекалено много, тази статия може да е много полезна за Вас. В нея ще опишем най-често срещаните случаи, при които климатикът е възможно да не е достатъчно енергийно ефективен.

 

7 причини, поради които климатикът Ви е причина за високите сметки за електроенергия:

 

1. Замърсени въздушни филтри

Вашите филтри са входът към цялата климатична система. Ако те не се поддържат чисти, то останалите компоненти също ще започнат да се замърсяват и да губят от ефективността си.

 

Когато прахът и замърсяванията станат прекалено много, въздушният поток не протича свободно. Така се затруднява работата на климатика. Той ще започне да работи по-усилено, за да достигне зададените градуси. Следователно ще започне и да изразходва повече електроенергия от обикновено. Основната причина за това е прегряването на компресора и двигателите на климатика.

 

Поддържането на филтрите чисти е нещо, което трябва да се превърне рутинна процедура за Вас, също както е и самото почистване на дома Ви.

 

2. Течове във въздуховодите

Функцията на въздуховодите е да провеждат и разпределят въздуха. При тях обаче може да има повреда или теч, които да са причина за неравномерния въздушен поток в системата.

 

При влошен въздушен поток, климатикът отново ще се опита да работи повече, за да компенсира неизправността и да постигне зададената температура.

 

Резултатът ще е по-затруднена работа на климатика и по-високи сметки за електроенергия. За да предотвратите такъв проблем е добре да уплътните въздуховодите на системата. Най-добре е това да бъде извършено от професионален техник.

 

3. Неизправни части (двигатели, кондензатори и др.)

Ако някоя от частите на климатика е повредена, това със сигурност ще доведе до неизправност в системата. Без значение дали са повредени двигателите, кондензаторите или компресорът, ще има отражение както в работата на климатика, така и в сметките за електричество.

 

При провеждането на профилактика на климатика се проверяват всички части и се извършва ремонт, ако това е необходимо. Така че ако искате да сте сигурни, че всичко с устройството е наред, не пропускайте годишния преглед.

 

4. Ниско съдържание на хладилен агент

Друга много често срещана причина за неефективния климатик е загубата на фреон. Всеки вид климатична система пренася топлината чрез хладилен агент. С времето, обаче, може в системата да се образуват пукнатини, през които това вещество да изтича.

 

Ако устройството работи с нисък хладилен агент, може да не успее да затопли или охлади стаята. Възможно е да чуете съскащ звук, който в повечето случаи е индикация за теч на фреон. Също така фреонът е вещество, което е вредно за околната среда и човека. При съмнение за такава неизправност, непременно се обърнете към специалист, който да измери нивото на хладилен агент в климатичната Ви система. Той ще може и да локализира проблема и да го отстрани по безопасен начин.

 

5. Липса на поддръжка

Основна причина климатикът да е с намалена енергийна ефективност e, че голяма част от потребителите на се грижат правилно за него. Ако искате да имате добре работещ климатик, не е достатъчно да направите инвестиция във висококачествен модел. Поддръжката по време на ползването играе много важна роля.

 

За да сте сигурни, че се грижите по най-добрия начин за климатичната система, редно е да насрочвате час за профилактика преди всеки активен сезон. Така ще сте спокойни, че уредът Ви ще работи ефективно и сметките Ви за ток няма да Ви изненадат.

 

6. Стара система

Понякога дори добре поддържаният климатик може да не е ефективен. Ще попитате “Как е възможно това?”. След 10-15 години уредите се износват и започват да харчат повече ток. Освен това, новите модели са с по-големи възможности. Те са по-енергийно ефективни и са с по-усъвършенствана система.

 

7. Неправилен монтаж

Причината климатикът Ви да харчи повече може да е съвсем различна от вече споменатите. В крайна сметка, климатикът Ви може да е нов, да няма повредени или замърсени части, но неправилният монтаж да е довел до неизправност в системата.

 

Ако уредът не е с правилен размер за помещението, това може да доведе до кратък цикъл или често включване и изключване. Това със сигурност ще доведе до високи сметки за ток.

С времето неправилният монтаж може да доведе до сериозни щети по климатичната система. Затова при консултацията със специалист не пропускайте да проверите тази възможност.

 

Преминете през списъка от вероятни причини, ако забележите, че имате високи сметки за ток. Все пак, особено по-новите модели климатици трябва да Ви помогнат да спестявате от тези разходи.

 

Ако все още сте в търсене на новия си енергоефективен климатик, посетете страницата на Midea. Tам ще намерите повече информация за всеки модел и какви са неговите възможности. Свържете се с нас, ако се нуждаете от професионална консултация.