Касетъчните климатици са широко разпространени в България и се използват за климатизация на офиси, магазини и хотели в цялата страна. Те често са предпочитани при новото строителство заради високата им енергийна ефективност и добрата им цена.

Какво представляват инверторните сплит системи

Името на климатичните сплит системи идва от английската дума "split", което означава разделям. При климатици със сплит система, самата системата е разделена на два модула - вътрешно тяло и външно тяло. Касетъчните климатици са таванни климатици и са един от основните видове инверторни сплит системи.

Как работят касетъчните климатици

Касетъчните климатици работят като всички останали сплит климатици, поставени на стената. Разликата е, че касетъчните системи вместо това са монтирани на тавана. Самият вътрешен блок е на тавана и разпределя затоплен или охладен въздух през две, три или четири страни на устройството. Външното устройство е монтирано отвън, по същия начин, както би било за конвенционален стенно монтиран сплит системен климатик.

Къде да инсталирате касетъчни климатици

Касетъчните климатици са характерни с това, че не са натрапчиви и се предлагат в различни размери и капацитети. Това дава свобода да изберете модел според Вашите изисквания и възможности. Касетъчните климатици са по-подходящи за употреба при по-големи площи. Тъй като те заемат доста голямо пространство на тавана - и тъй като таванът обикновено се състои от греди, ще трябва да се консултирате с експертен инсталатор, за да разберете къде точно е подходящо да се монтират.

Най-често експертите препоръчват да се монтира на място, което позволява балансиран въздушен поток за касетъчните климатици.

Насоките за инсталиране на външното устройство за климатик тип касета са същите като тези за всеки друг вид климатична сплит система. Външните тела трябва да бъдат монтирани на стабилни места, където няма да има предпоставки за създаване на вибрация. Те трябва да имат достатъчно свободно пространство от двете страни, за да се позволи безпроблемното преминаване на въздушния поток. Също така трябва да са лесно достъпни за поддръжка и да не бъдат изложени на корозивни вещества. Шумът, който издава външното тяло, също трябва да се има предвид.

Къде се намират те в сравнение с другите видеове климатични системи?

Производителността на касетъчните климатици може да се сравни с тази на други видове системи. Те най-често се инсталират в търговски обекти или офиси и са по-мощни от системите, монтирани на стени. Те са особено подходящи за обстоятелства, при които сплит системи, окачени на стени или други типове системи не са опция. В повечето случаи касетъчните климатици са по-скъпи от другите климатични системи.

При търсене на касетъчен климатик ще попаднете на голям избор на пазара. Касетъчните климатици са едни от най-добрите, защото могат да бъдат инсталирани в различни помещения като апартаменти и дори офиси. Инсталирането е особено подходящо на окачен таван, тъй като при него има достатъчно пространство. Въпреки всичко, за да сте сигурни при избора си, трябва да сте наясно какви са плюсовете и минусите при тези системи, преди да си закупите такава.

Предимствата на касетъчните климатични устройства

Вземайки предвид факта, че студеният въздух пада надолу, а горещият се издига нагоре в стаята, едно от основните предимства на касетъчните климатици е, че подсигуряват добро разпределение на въздуха в помещението. Това се случва благодарение на мощните вентилатори, които имат възможност да регулират подходящото разпространение на въздуха в по-големи пространства в сравнение с обикновените климатици.

Друго предимство на касетъчните климатични системи е, че монтирането им на тавана спестява доста място и дори ги прави почти незабележими.

Обикновено второто тяло на касетъчните климатици се намира отвън. Това прави работата им безшумна за работещите в офиса или живеещите в сградата.

Термостатът на тези климатични системи може да бъде програмиран по Ваше желание. Същото важи и за скоростта на вентилатора. Можете да регулирате температурата в помещението и така да спестявате от месечните сметки за ток.

Доказано е, че касетъчните климатични системи са много енергийно ефективни.

Недостатъците на касетъчните климатици

Тъй като касетъчните климатични устройства са монтирани на тавана, компресорите им са разположени отвън. В големите сгради разстоянието между климатичния блок и компресора може да бъде голямо и това означава, че по време на монтажа трябва да се пробият много дупки в стените. Това може да бъде скъпо и да отнеме много време за инсталиране.

Ако се нуждаете от климатична система за склад или големи офиси, вероятно е да са Ви нужни няколко на брой, а това е свързано с разходи. Ако пък не можете да си го позволите, ще трябва да си вземете друг вид климатици, които не са толкова енергийно ефективни.

Ако сградата, в която живеете или работите е многоетажна, не е сигурно, че ще имате достатъчно пространство за инсталирането на касетъчен климатик на тавана.

Нашият съвет към Вас е, ако решите да се насочите към касетъчни климатици, потърсете професионално мнение и помощ на специалист, способен да вземе предвид спецификите на помещението.

Нека обобщим накратко предимствата и недостатъците на касетъчните климатици

Предимства:

  • Нископрофилни и ненатрапчиви
  • Способност да разпределят въздуха в цялата стая
  • Големи възможности за охлаждане

Недостатъци:

  • Ограничени опции за инсталиране
  • Инсталирането може да се оскъпи
  • Не са подходящи за по-малки пространства

Специалистите от Midea са успели да внедрят най-модерните технологии и функционалности и в касетъчните си климатици. Те са едни от най-търсените касетъчни климатици в България благодарение на тяхната висока енергийна ефективност и добра цена. Разгледайте страницата ни за повече подробности ТУК.