Кои са най-често срещаните причини от климатика да изтича вода?

Ако Ви се случи под климатика да има локва вода, вероятно бихте се притеснили. В този момент е важно да запазите спокойствие и да се опитате да разберете каква е причината за проблема. Истината е, че няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като причините може да са няколко. В тази статия ще прегледаме най-често срещаните и ще Ви дадем насока какво да правите в отделните ситуации.

Съществуват редица възможни причини за изтичане на вода от климатика и не е задължително те да Ви струват скъпо или да Ви отнеме много време, за да разрешите проблема.

Важното обаче е при появата на теч от климатика да изключите системата, за да не се повредят нейните части и водата да не съсипе пода Ви. Изтичането на вода може да повреди компресора, а също и стените и таваните на жилището. При повреден компресор е много вероятно да се наложи да смените климатика си с нов.

Какво първо трябва да направите при теч на вода от климатика?

Първата стъпка, която да предприемете, ако забележите, че от климатика Ви изтича вода, е да проверите какво е състоянието на изпарителната серпентина. Тя се намира във вътрешното тяло на климатика и изглежда като навита тръба с ребра.

След като намерите къде се намира серпентината, вижте дали има образуван лед по повърхността й. Ако случаят е такъв, непременно изключете климатика си. Образуваният лед е сигнал, че нещо не е наред, а и може да повреди уреда Ви още по-сериозно. Много е вероятно водата, която се забелязали да е от разтапянето на леда.

Не е препоръчително да се опитвате да се справите с този проблем самостоятелно, тъй като причината може да е сериозна. Потърсете квалифициран техник, който да открие повредата и да извърши необходимия ремонт.

ВАЖНО: В никакъв случай не се опитвайте да отчупите леда с остър предмет! Има вероятност да повредите ребрата на серпентината.

В най-добрия сценарий повредата ще се дължи на замърсен филтър, който възпрепятства въздушния поток на климатика. След като филтъра се почисти и всички части се подсушат добре, системата ще работи отново ефективно и течът ще изчезне.

Но дори проблемът да не е свързан със замръзнала намотка, със сигурност трябва да изключите уреда, тъй като изтичащата вода може да повреди както частите на климатика, така и стените и тавана (в зависимост къде е поставен уредът).

Ето още няколко възможни причини за изтичане на вода от климатика:

1. Замърсени бобини

Не случайно всички специалисти по климатична техника говорят за това колко е важно да провеждате редовна профилактика на климатика преди активните сезони и редовно да почиствате компонентите. Ако се натрупва прекалено много прах и мръсотия по намотките на климатика, кондензът, който се събира от външната страна на изпарителната серпентина не може да се оттече и да достигне до отводнителния канал или кондензната ваничка. След като водата достигне определено ниво, тя започва да капе от уреда.

Не е необходимо да се тревожите, особено ако вземете мерки още в началото на проблема, тъй като той може да се отстрани като почистите серпентините.

Проблемът може да стане по-сериозен, ако не обърнете внимание и подцените течащата вода, тъй като с времето това може да доведе до сериозни повреди. Също така, ако намотките са прекалено замърсени, може да корозират. От своя страна, това може да доведе до изтичане на фреон и да трябва да се направи смяна на намотката.

2. Повредена изолация на намотките

Намотките на климатика разполагат с изолация, чрез която не се допуска кондензът да протече извън тях. Понякога, обаче, може да се случи да има пукнатини по тези намотки и водата да не се оттича правилно.

В този случай ще се нуждаете от професионалист, който да ремонтира или замени повредената изолация.

3. Прекъсната дренажна линия

Ако е извършен некачествен монтаж на климатика може да се сблъскате с най-различни последствия от това. Едно от тях е прекъсване на дренажната линия, която отвежда конденза. Ако тази линия не е поставена правилно, тя може да се прекъсне и да започне изтичане на кондензната вода от климатика. Този проблем също не е толкова сериозен, но не се опитвайте да го разрешите сами.

Ремонтът трябва да бъде извършен от специалист, който да Ви гарантира, че монтажът е поправен правило и изтичането на вода е предотвратено.

4. Запушена дренажна линия или сифон

Когато водата се оттича по дренажната линия, тя пренася различна мръсотия, която се натрупва по тръбата. Ако не почиствате тази линия, с времето тя може да се запуши и да се стигне до това водата да започне да се връща обратно. Различните замърсявания може да запушат отводнителната тръба и кондензната ваничка да започне да прелива.

Тук отново проблемът може да се разреши, като просто почистите добре всички споменати компоненти на климатичната система.

За да предотвратите всички тези случаи, Ви съветваме редовно да проверявате и почиствате климатика, а също така и да насрочите профилактика от професионален техник.

Научете повече за поддръжката на климатиците в статиите от блога ни. На сайта ни също така можете да разгледате климатиците Midea, които предлагаме. Свържете се с нас, ако имате допълнителни въпроси.