Може да се чувствате уютно да бъдете “запечатани” плътно в дома си през по-студените месеци на годината, но за хора, които са чувствителни към алергени или имат дихателни проблеми, те могат да бъдат изострени по време на зимния сезон.

Застоялите вътрешни отоплителни системи могат да увеличат количеството прахови частици, предизвикващи алергия. Космите от домашни любимци, както и плесените по ъглите на вашия таван са чести дразнители. В късната зима и началото на пролетта все още може да е прекалено мразовито да отворите прозорците, за да се отървете от влажния въздух, така че докато чакате по-топлото време, важно е да сте наясно с някои от враговете на чистия въздух, които може да дебнат в къщата Ви. Повечето неща, които създават проблеми, са без мирис, така че в много случаи няма какво да Ви предупреди за проблема. Тоест няма нищо друго освен симптомите, които тези алергени могат да предизвикат - като дихателни проблеми (включително отключване на астма), умора и сънливост или дори храносмилателни проблеми. Качеството на въздуха в закрити помещения е по-лошо през зимните месеци, тъй като често няма поток от чист въздух отвън, което означава, че алергените остават в капан вътре.

Полагането на усилия за подобряване на качеството на въздуха в помещенията може да Ви помогне да избегнете появата на астма и симптомите на алергия и да продължите да дишате чист въздух и през по-студените месеци. Въпреки че не е възможно да премахнете абсолютно всички алергени във Вашия дом, можете да намалите броя им - съответно излагането си на тях - като направите някои прости промени.

За да пречистите въздуха във Вашия дом, трябва да придобиете определени навици, които ще Ви помогнат да подобрите здравето на семейството си.

ЕТО НЯКОЛКО СЪВЕТА, КОИТО ДА ВИ ПОМОГНАТ ДА ПОДОБРИТЕ КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В ДОМА ВИ

1. OТВОРЕТЕ ПРОЗОРЦИТЕ

Може да звучи очевидно, но регулярното поддържане на въздушния поток е един от методите за най-лесно и икономично повишаване на качеството на въздуха във Вашия дом.

Отварянето на прозорците през зимата може да е неприятно, особено когато се опитвате да задържите топлината в дома си, но това е належащо, тъй като допускането на свеж кислород в помещението спомага за борбата с вредните бактерии. Благодарение на свежия въздух, влажността в жилището спада и това ограничава развитието на праховите акари.

2. ИНВЕСТИРАЙТЕ ВЪВ ВЪЗДУШЕН ПРЕЧИСТВАТЕЛ

Прахът и полените не винаги могат да бъдат видяни с просто око. Следователно няма как да почистите нещо, което на пръв поглед е невидимо. За да сте сигурни, че въздухът, който дишате е чист и някой се грижи за това редовно, инвестирайте в пречиствател на въздуха.

Добрите пречистватели могат напълно да улавят и премахват всички замърсители, като засмукват въздуха, филтрират го и отново го пускат в помещението, вече прочистен и свеж.

3. БЕЗ ДИМ ВКЪЩИ

Тютюневият дим оставя токсични частици във въздуха, които имат вредно въздействие до пет часа по-късно. Това определено е основателна причина да забраните пушетето в дома си.

Тамяновите пръчици често не се смятат за замърсители на въздуха. Но не забравяйте, че те, също както и свещите и всичко, което изгаряте, отделят във въздуха въглероден диоксид и въглероден оксид. Тамянът е над 100 пъти по-вреден от свещите.

Добре е да заместите парафиновите восъчни свещи със свещи, направени от естесвен восък, като пчелен восък и соя. Препоръчително е да се избягват синтетичните аромати и багрила. Имайте предвид, че дори етеричните масла могат да бъдат дразнещи за някои хора с алергии.

4. РАСТЕНИЯТА ПОМАГАТ, НО НЕ КОЛКОТО ОТВОРЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ

Стайните растения са естествен пречиствател на въздуха и това е значително разпространен факт. Но за да се окаже забележително въздействие върху качеството на въздуха, трябва да се снабдите с цяла джунгла.

Според изследователи са необходими между 10 и 1000 растения на квадратен метър подова площ, за да се доближи тяхното въздействие до това на няколко отворени прозореца.

5. ПРЕДОТВРАТЕТЕ КОНДЕНЗА

Вредните бактерии, мухълът и праховите акари предпочитат среда, където е топло и влажно, затова най-често избират кухните и баните за свое убежище. Не забравяйте да затворите вратата, когато си взимате душ. Покривайте съдовете в кухнята, включвайте аспиратора и простирайте мокрите дрехи отвън. 

6. ПОЧИСТВАЙТЕ РЕДОВНО ФИЛТРИТЕ НА КЛИМАТИЦИТЕ И ОТОПЛИТЕЛНИТЕ УРЕДИ

Не забравяйте да обърнете внимание на това кога последно сте почистили филтрите на Вашия климатик. Прахът, който се натрупва по радиаторите, също не трябва да се пренебрегва. Подценявайки тези подробности, Вие може да получите увреждания на дихателната система. Трябва да почиствате редовно праха и на всеки няколко месеца да проверявате състоянието на филтрите и при нужда да ги почистите или смените.

7. ПЕРЕТЕ РЕДОВНО СПАЛНОТО БЕЛЬО И ПЛЮШЕНИТЕ ИГРАЧКИ

Звучи логично, но понякога забравяме, че не само спалното бельо, а и покривките, кърпите и плюшените играчки събират прах и прахови частици. Пренебрегването на този факт може да доведе до кожни проблеми, алергии и да се усложнят дихателни болести.

Може би е добре да помислите дали не е време за цялостно почистване и, по този начин, пречистване на въздуха във Вашия дом или офис.

ДА ОБОБЩИМ

За да обобщим казаното до тук, бихме искали да припомним, че закритите помещения предлагат условия, при които се натрупва повече прах и ако не се вземат навременни мерки е възможно това да се отрази зле на Вашето здраве. Въпреки че вредните частици не се виждат на пръв поглед, не трябва да забравяме, че ги има и от нас зависи да се погрижим за чистотата у дома.

Препоръчваме Ви да приложите горните съвети и да ги превърнете в свои навици, за да е свеж и чист въздухът в дома Ви.