Как да почистите влагоуловител?

Как да предотвратите появата на мухъл в резервоара на влагоуловителя и да запазите въздуха в дома си чист и свеж?

 

Влагоуловителят е ефективен уред за премахването на влагата от дома Ви. Ако живеете в жилище, в което имате проблеми с влагата, е добре да инвестирате в такъв уред, за да предпазите имуществото си от щетите, които може да нанесе влажният въздух. Освен това, влажният и тежък въздух създава условия за появата и развитието на мухъл и плесен. Последствията може да са от появата на неприятна миризма, до различни неблагоприятни резултати за здравето на Вас и семейството Ви като кожни и дихателни раздразнения, алергии, усещане за отпадналост и сънливост и други.

 

Преносимият влагоуловител помага да се справите с тези проблеми, като премахва влагата от дома Ви. Можете да поставите такъв уред в често влажни помещения, като мазета, перални помещения, тавани, бани и кухни, но и всеки друг вид помещение, в което има проблеми с влагата. В тази статия ще разгледаме как точно работят влагоуловителите и как да ги почиствате правилно.

 

Как работят преносимите влагоуловители?

Портативните влагоуловители работят с помощта на вентилатор, който прекарва въздух над намотките, пълни с охлаждаща течност, и така премахва влагата. Изсушеният въздух се издухва обратно в помещението, а събраната влага се отделя в резервоар. Колкото повече използвате влагоуловителя, толкова по-сух въздух ще имате в дома си.

 

Когато уредът работи, в резервоара постепенно се събира голямо количество вода. Ето защо е необходимо редовно да изпразвате контейнера. Съществуват модели, при които трябва да проверявате регулярно до колко резервоарът е запълнен, за да не прелее. При други видове влагоуловители уредът автоматично спира да работи, ако контейнерът е запълнен.

 

Защо е важно да почиствате влагоуловителя си?

Може би си мислите, че е достатъчно просто да включите влагоуловителя и да изпразвате пълния контейнер. Но истината е, че както всеки друг уред и при този има стъпки за почистване и поддръжка, които е добре да се спазват, за да извлечете максимума и да го ползвате възможно най-дълго.

 

Когато влагоуловителят работи, той не само извлича влагата от въздуха. По време на този процес в него се натрупват различни вещества като мухъл, бактерии, плесени. Ето защо е важно да го почиствате редовно, което означава поне веднъж на две седмици особено ако използвате често.

 

Как да почистите влагоуловител стъпка по стъпка?

Влагоуловителите могат да се замърсят значително, ако не полагате грижи. Следвайте тези лесни стъпки, за да запазите своя уред без мухъл и други замърсители.

 

1. Изключете уреда от електрическата мрежа

Изключете уреда, както от основния бутон, така и от електрическата мрежа. Това гарантира, че почистването ще бъде безопасно, независимо дали просто ще избършете влагоуловителя или ще отделите малко повече време да почистите контейнера, филтрите и останалите части.

 

2. Почистете уреда отвън

Влагоуловителят не само изсушава въздуха, но и защитава Вас и дома Ви, като предотвратява появата на мухъл и други вредни вещества. Външната част е първото нещо, което трябва да почистите, тъй като това е покритието, което защитава уреда от влиянието на външните условия.

 

За целта вземете суха чиста кърпа и почистете добре външната част от прах и други вещества, които забележите. Ако замърсяванията са по-сериозни, навлажнете кърпата, но в никакъв случай не обливайте уреда с вода или не прилагайте директно други препарати за почистване.

 

3. Почистете резервоара

Влагата, която уредът събира от преминаващия през него въздух, се озовава в контейнера. Застоялата вода може да се замърси и да започне да се образува мухъл. Затова не пропускайте да почиствате тази част на две-три седмици.

 

За почистването е необходимо просто да използвате течен сапун и да изплакнете контейнера добре. Преди отново да го инсталирате, оставете го да изсъхне напълно на проветриво място.

 

4. Почистете въздушния филтър

Друг важен компонент на влагоуловителя е въздушният филтър, който събира мръсотията и праха от въздуха. Поддръжката на този компонент е не по-малко важна.

 

За да го почистите, извадете го от уреда и го измийте със сапунена вода и мека гъба. Изплакнете добре и го оставете да изсъхне напълно. След това можете да го монтирате отново.

 

5. Премахнете праха от всички части

За да премахнете праха от уреда, можете да използвате прахосмукачка. Друг метод е използването на мека четка.

 

6. Извадете и почистете филтъра на контейнера

Контейнерът има филтър, който улавя различните примеси и замърсявания. Той се различава от въздушния филтър значително по това, че е с по-малък размер и във формата на напръстник. Обикновено се намира в резервоара. Ако не сте сигурни къде точно е, проверете в упътването.

 

За да почистите този компонент е необходимо просто да го изплакнете с топла вода. След това го оставете да изсъхне напълно и го върнете обратно.

 

Тези стъпки за почистване са подходящи за повечето мобилни влагоуловители, но не забравяйте да прочетете ръководството, което се доставя с Вашия модел, за да получите конкретна информация за използването и грижата.

 

Ако сте в търсене на ефективен влагоуловител, не пропускайте да разгледате предложенията ни на Midea.bg. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от консултация.