Ресторантьорството е много специфичен бизнес, в който удовлетвореността на клиентите е ключово за успеха. С развитието на социалните мрежи и появата на различни приложения за оценка на заведенията, в които клиентите могат да отразят своите отзиви онлайн, е все по-предизвикателно за собствениците на тези бизнеси. Допускането на компромиси не само се забелязва, но и се отразява публично.

 

Освен добра атмосфера, добро обслужване, качествена храна, подходящият климат в заведението е на челно място сред изискванията на клиентите. Ето защо изборът на качествена климатична система е от особено значение за ресторантьорския бизнес.

 

Важността на климатика за Вашия ресторант

Когато отидат в заведение, хората все повече търсят цялостно изживяване. Те усещат и виждат детайлите, дори не винаги да го показват. За тях добрият ресторант е не само място за хранене, но и място, в което отиват да разпуснат, да се насладят на приятна атмосфера и да създават спомени с близките си.

 

Какво значение за изживяването на клиентите има климатизацията?

Подходящата температура е необходимост, за да се чувстват посетителите на ресторанта Ви добре. Ако е прекалено студено, те могат да настинат или просто да усещат дискомфорт през цялото време на престоя си. Ако е прекалено горещо пък, може да им прилошее или да не успеят да се насладят на всичко останало, което предлагате.

 

Ще разгледаме всички фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате климатик за заведението си.

 

Предизвикателства при климатизацията на ресторантите

Условията в ресторантите са различни и всяко помещение трябва да бъде отоплявано/ охлаждано според специфичните за него характеристики. За разлика от офисите, в заведенията има постоянно движение на хора и температурата в зоната за хранене и зоната за приготвяне на храна трябва да бъде съобразена със здравето и безопасността на всички. Както персоналът, така и клиентите трябва да се чувстват комфортно. Според проучвания, подходящата температура в ресторантите в зоната за хранене варира между 20 и 23°C. Това обаче не може да се приеме за общовалидно, тъй като всяко заведение има своите особености. Най-добре е различните зони да се управляват спрямо условията в тях.

 

Какво може да промени условията в зоните?

● Зоната, която е близо до вратата на ресторанта, се влияе повече от температурата на външната среда.

● Клиентите може да имат различни предпочитания за температурата.

● Излишната топлина, която се отделя, когато кухнята работи с пълен капацитет.

● Броят на посетителите в ресторанта в даден момент.

 

 

Особености при поддръжката на климатичните системи в кухнята

Определено кухните и зоните за приготвяне на храна са най-предизвикателните и натоварените. В тях често има следните променящи температурата елементи:

 

● Наличие на дим

● Допълнителна топлина, поради готварските процеси и уредите за готвене

● Натрупване на висока влажност

 

Ако нямате климатична система, която може да се справи с всички тези условия, персоналът Ви няма да се чувства комфортно и производителността ще намалее.

 

Подходящи климатични системи за ресторанти:

 

Стенни климатици

Най-разпространените климатици за малки до средни помещения са стенните. Те са и най-лесни за монтиране. Продълговатата форма на вътрешното тяло позволява да бъдат инсталирани високо на стената.

 

Стенните климатици са и най-бюджетният вариант. Много е важно обаче къде ще монтирате вътрешното тяло. Като цяло е добре да бъдат разположени на централно място, за да се разпределя равномерно въздушната струя. В някои случаи е по-добре да поставите две и повече устройства, за да се избегнат струдените/горещи зони в заведението.

 

Касетъчни климатици

Това е едно от най-добрите решения за по-големи ресторанти. Касетъчните климатици имат елегантен и красив панел, който разпределя въздушната струя в четири посоки. Монтират се на тавана, като по-голямата част от панела не се вижда, което ги прави естетически приятни за средата в ресторанта.

 

Благодарение на въздуховодите в климатизираното помещение може да се вкара свеж въздух отвън, като по този начин се осигурява непрекъснат приток на чист и здравословен въздух.

 

Канални климатици

Другият вид климатична система, която е много подходяща за ресторанти и кафенета са каналните. Те също са почти “невидими”. Макар да изискват по-голяма инвестиция, те са и най-естетичният вариант. Това, което се вижда, са само малките им решетки на тавана.

 

Най-добре е каналните климатици да бъдат поставени по време на строителните дейности, преди откриването на ресторанта. Ако вече има окачен таван, също могат да бъдат инсталирани впоследствие.

 

Midea предлага модерна гама стенни, касетъчни и канални климатици, които ще Ви помогнат да постигнете перфектната среда в заведението си. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от консултация.