Разберете кои са едни от най-често срещаните проблеми при работата на климатиците.

Като един от най-разпространените варианти за климатизация за дома и офиса, климатичната техника е и една от системите, които периодично предизвика въпроси от потребители за правилната поддръжка и причините за появата на различните проблеми. За да внесем повече яснота от къде произтичат различните смущения в ефективната работа на климатиците, създадохме този полезен списък.

Ето 7 често срещани причини за проблеми с климатика Ви:

1. Ниско ниво на хладилен агент (фреон)

Чрез хладилния агент, Вашата климатична система успява да регулира температурата и влажността на въздуха в дома и офиса. При изтичане на хладилен агент, ефективността на климатика рязко намалява. Възможно е снижаване на налягането в различните части на системата. За да се справите с проблема, не е достатъчно просто да подмените стария хладилен агент с нов. Често течовете са на места, които са труднодостъпни и за намирането им е нужен професионален опит и техника, а също така процедурата отнема време. Затова е най-добре да потърсите помощта на сертифициран техник, който е обучен бързо и качествено да отстранява такива неизправности.

2. Замръзнала изпарителна бобина

Изпарителната бобина е тази част от климатичната система, която съдържа хладилен агент и нейната функция е да абсорбира топлината от въздуха. Когато тези намотки работят твърде дълго време без прекъсване, те могат да замръзнат. В такъв случай най-вероятно климатикът няма да работи ефективно при програмата за отопление или охлаждане или изобщо няма да издухва въздух. Ако когато поставите ръката си до устройството, близо до мястото, където се намира филтъра, усетите, че вътрешността е студена, възможно е да имате замръзнала изпарителна бобина. Един от триковете, които може да използвате в такъв случай, е да включите вентилатора и да изключите режима на охлаждане/отопление, за да помогнете на изпарителя да се размрази. Важно е преди това да почистите филтъра и намотките от прах, за да не повредите климатика. Друг вариант е да изключите устройството и да изчакате да се размрази. И в двата случая ще трябва да изчакате няколко часа. В никакъв случай не използвайте климатика в студено време ако е замръзнал, по-добре пристъпете към посочените вече стъпки или потърсете помощ от професионалист.

3. Замърсени кондензаторни намотки

Ако Вашето устройство се включва и изключва или забележите ръст в сметките си за ток, твърде вероятно да имате замърсени кондензаторни бобини. Обикновено тяхната работа е да извеждат топлия въздух от помещението и при замърсяване този процес е затруднен. Това е често срещан проблем, особено ако живеете в голям град, където въздухът не е толкова чист. Когато намотките са покрити с прах и мръсотия, те не могат да извършват преноса на въздуха ефективно и затова използват повече енергия, за да се справят с процеса. От своя страна, това може да доведе до износване на отделните части и дори повреда на климатичната система.

4. Проблеми с вентилатора

В климатичната система има два вида вентилатори: единият издухва въздуха над изпарителната намотка, а другият издухва въздух над кондензатора на външното тяло. Ако някой от вентилаторите на Вашето устройство не работят ефективно, причината може да е повреден мотор, липса на смазване, износени колани или замърсяване, каквато и да е причината – имате проблем с въздушния поток на климатика. Не подминавайте тези признаци, защото те може да увредят сериозно компресора и климатика Ви да стане неизползваем. Ако вентилаторът на външното тяло не работи, опитайте се да изключите устройството и да завъртите лопатките по посока на часовниковата стрелка. Ако те се въртят свободно, много е вероятно да се наложи смяна на кондензатора. 

5. Течащи канали

Друга причина за високите сметки за ток и неравномерната климатизация може да са течащи канали. Тези канали пренасят въздуха от и до Вашето помещение през стените и таваните и понякога могат да имат отвори, причинени от небрежни работници или гризачи. През отворите изтича значителна част от пренасяния въздух и това води до по-голям разход на енергия, понеже устройството Ви се опитва да компенсира за този проблем.

6. Проблеми с термостата

Ако Вашият климатик не работи и при проверка установите, че проблемът не е в изгорял предпазител или прекъсвач, най-вероятно термостатът не е програмиран правилно. Това е много възможно ако сте със стара система, понеже е по-вероятно тя да бъде програмирана грешно. Добрата новина е, че този проблем се отстранява лесно. Нужно е или да се замени термостата, или да се калибрира отново. Потърсете упътването на климатика Ви и сверете дали настройките са правилни. В противен случай потърсете професионална помощ.

7. Запушени тръби

Ако забележите,че от вътрешното тяло на климатика тече вода, проблемът най-вероятно е запушени тръби или повредена кондензна помпа. При работата на климатичната система се създава конденз от влагата, която се премахва от въздуха. Тази влага се отвежда чрез тръби извън сградата и се оттича в контейнер, а в последствие и в канализацията. За да се справите с проблема, може да почистите дренажната тръба и да проверите дали няма отвори, да почистите помпата на кондензата или да я смените.

Няколко стъпки за предотвратяване на проблеми с климатика:

✔ Редовно сменяйте и/или почиствайте въздушните филтри. Запушените въздушни филтри са едни от най-честите причини за замърсяването на намотките и проблемите с въздушния поток.

✔ Редовно проверявайте въздушните канали и запълнете евентуалните отвори. При проблем с равномерната климатизация на помещението и ако забележите по-висок разход на енергия от обичайното, потърсете сервизен техник, който да провери какво е състоянието на вашите канали.

✔ Научете се как да инсталирате правилно Вашия термостат. Ако тази част от климатичната Ви система е стара, може би е по-добре да инсталирате нова подобрена версия, която да Ви спести пари и да работи по-ефективно. Някои от съвременните термостати имат възможност да се управляват дистанционно чрез Вашия смартфон или таблет.

✔ Редовно почиствайте външното тяло на климатика. Ако кондензаторът и/или вентилаторът са запушени с мръсотия и боклуци, устройството не може да работи ефективно.

✔ Редовно правете профилактика на климатика. Може да предотвратите появата на повечето проблеми с вашата климатична инсталация с регулярна и правилна поддръжка. За да Ви служи добре, устройството трябва да бъде проверявано за неизправности от специалист поне 2 пъти годишно преди навлизането в активните сезони на отопление и охлаждане, разбира се, ако употребата е сравнително честа и през двата сезона.

Ние сме официален вносител на климатици Мidea за България и предлагаме най-новите и ефективни модели с доказан произход и качество. Обърнете се към нас за професионална консултация при избор на подходящата за Вас климатична система. Нашият опитен екип от професионалисти ще Ви обясни всичко необходимо за правилната поддръжка и предотвратяване на евентуални проблеми с климатичната техника.