7 предимства на влагоуловителите

В тази статия ще разгледаме какви предимства имат влагоуловителите и защо си заслужава да се сдобиете с такъв уред.

 

 

Поддържането на подходящите нива на влажност е от голямо значение за осигуряването на здравословна среда в дома Ви. В такива случаи домакинските влагоуловители са много полезни уреди, които ще Ви помогнат да контролирате влагата и да ограничите развитието на вредни бактерии.

 

 

Влагоуловителите пречистват въздуха и премахват излишната влага, като по този начин се предотвратява развитието на мухъл, бактерии и други прахови частици, които могат да доведат до здравословни проблеми с течение на времето.

 

 

Кои признаци индикират проблеми с влагата?

Има няколко основни признака, при наличието на които е добре да имате влагоуловител в дома си:

  • Наличие на мокри петна по стените и тавана.
  • Усещане за задушна среда в помещението.
  • Конденз по вътрешната повърхност на прозорците.
  • Усещане за застояла миризма.
  • Видима влага по повърхностите на стените и мебелите.

 

Какво представляват влагоуловителите?

 

Влагоуловителите са уреди, които имат много предимства както за дома, така и за Вашето здраве и това на семейството Ви. Чрез използването на влагоуловител може успешно да поддържате благоприятните нива на влажност, за да предпазите Вашия дом и близки.

 

Ще разгледаме какви са потенциалните опасности от прекомерната влага и защо си струва да заложите на добър влагоуловител.

 

1. Превенция на мухъл

 

Мухълът е един от най-неприятните и нездравословни индикатори за поява на висока влага в дома Ви.

 

Това са вид гъбички, които причиняват разграждане на естествените материали чрез процес, наречен биоразграждане. Освен че разрушава собствеността Ви, наличието на мухъл води и до здравословни проблеми за жителите на домакинството.

 

Мухълът отделя спори и биологични активни вещества, наричани микотоксини. Спорите, които се отделят във въздуха могат да предизвикат алергични реакции. Симптомите, по които може да разпознаете алергиите към мухъл са: дразнене на очите и горните дихателни пътища, кожни обриви, усещане за сърбеж в гърлото или кашлица, главоболие, отпадналост, а също така и пристъпи на астма.

 

При наличието на над 50% - 60% влага в едно помещение е твърде вероятно да започне развитие на мухъл. Влагоуловителят премахва излишната влага и предотвратява растежа на плесен. Това е основателна причина да се замислите дали да не се сдобиете с такъв уред.

 

2. Подобряване на качеството на въздуха

 

Качеството на въздуха се определя не само от наличието на токсини, но и от нивата на влажност. Дори да имате пречиствател за въздух и растения, които помагат за подобряването на качеството на въздуха, най-доброто решение за отстраняването на влагата в дома Ви е използването на влагоуловител. Този уред освежава, пречиства и обезвлажнява едновременно.

 

3. Премахване на праховите акари

 

Освен че премахват прекомерните нива на влажност, влагоуловителите отстраняват праховите акари. Тези паразити в много случаи са незабележими и присъстват в праха, който се събира в домашни условия.

 

Акарите причиняват симптоми, предизвикващи алергия и астма, а влажната и топла среда благоприятства за развитието им. Влагоуловителите помагат за регулирането на общата влажност в помещението, в което са поставени, като така редуцират условията, в които акарите живеят.

 

Честото проветряване, почистване и използването на подходящ влагоуловител значително ще подобри здравословната среда на дома и ще Ви предпази от възможните заболявания, следствие на контакт с праховите акари.

 

4. Защита на дома

 

Влагата може да повлияе негативно на структурата на дома Ви. Тя може да засегне дървените повърхности, опорните греди и мебелите. Мухълът също може да допринесе за разрушаването на повърхността на стените и за ръждясването на фитингите. Използвайки влагоуловител, ще защитите както себе си, така и собствеността си.

 

5. Подобряване на комфорта

 

Високата влага намалява комфорта на дома Ви. Вероятно е да усещате температурата в помещението по-топла или по-студена, отколкото в действителност е. Това може да доведе до по-висок разход на енергия за отопление или охлаждане. За да помогнете на ефективната работа на климатика, използването на влагоуловител е много добро решение. Това важи най-вече за топлите месеци през годината.

 

6. Мобилност и удобство

 

Преносимите влагоуловители Ви предоставят възможност да пречиствате въздуха в различни помещения според нуждите Ви. По този начин може да се възползвате от удобството да ползвате уреда в дългосрочен план и при нужда от смяна на жилището лесно да го преместите.

 

7. Стилен дизайн и безшумен режим на работа

 

Съвременните влагоуловители са компактни, практични и със стилен дизайн, който би се вписал перфектно във всеки интериор. Освен това, тези малки и полезни уреди работят безшумно, така че няма дори да усетите как те се грижат за здравето Ви. Използването и поддръжката им са максимално улеснени, а някои модели разполагат с Wi-Fi управление за удобство на потребителите. Придайте на дома си модерен вид и забравете за проблемите с влагата, като се доверите на доказан производител.

 

Преди да пристъпите към покупка на влагоуловител, трябва да се уверите, че моделът, който сте избрали отговаря на нуждите на помещението, в което ще го използвате. За да научите повече по този въпрос, вижте статията: Съвети при избор на влагоуловител.

 

При нас може да намерите влагоуловители, подходящи за различни по големина помещения на доказаната марка Midea. Доверете се на изпитаното и доказано качество. Вижте повече за обезвлажняващите уреди, които предлагаме в нашия онлайн магазин. Свържете се с екипа ни, ако се нуждаете от консултация при избора.