Защо климатикът работи постоянно?

Какви са най-честите причини за непрекъсната работа на климатичната система?

 

 

Лятото е вече тук и имаме нужда от качествено охлаждане, но не и от прекалено високи сметки за ток. Ако климатикът Ви работи постоянно, това може да бъде неприятно, a и да доведе до високи разходи за електроенергия. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да разберете причината за този проблем и да го предотвратите.

 

Не винаги непрестанната работа на климатика е сигнал за проблем със системата. Понякога това може да е предупреждение за други проблеми в дома Ви, за които можете да вземете мерки. В тази статия ще разгледаме евентуалните причини за постоянната работа на климатичната система и какво можете да направите.

 

7 Често срещани причини климатикът да работи без прекъсване

1. Неправилен размер и монтаж на климатичната система

Ако климатикът Ви не е правилно оразмерен спрямо помещението, в който е поставен, това може да намали ефективността му и да увеличи консумацията на електроенергия.

 

Ако сте избрали климатик с прекалено малка мощност, той ще работи по-усилено, за да охлади дома Ви. С времето това ще допринесе за по-бързото износване на уреда. Освен това той трудно ще постига желаната температура, макар че ще работи почти без прекъсване. Не е изключено съвсем скоро да се появят и други неизправности и да се наложи спешен ремонт.

 

В случай че системата Ви е с по-голяма мощност, отколкото е необходимо, това ще затрудни извеждането на влагата от дома. Също така ще забележите, че климатикът се включва и изключва по-често, което ще доведе до по-високи сметки за ток.

 

Друга възможна причина за постоянната работа на климатичната система е неправилно оразмеряване на въздуховодите. Ако те не са съобразени с размера на климатика, въздушният поток няма да се разпределя ефективно и системата ще работи повече отколкото трябва, за да постигне зададените градуси.

 

2. Замърсени въздушни филтри

Замисляли ли сте се кога за последно сменихте или почистихте филтрите на климатика? Ако те са прекалено замърсени, това ще ограничи въздушния поток и системата Ви ще работи по-продължително време, за да охлади помещението. Всъщност нередовното почистване на филтрите е една от най-честите причини за високите сметки за ток, износването на цялата система и евентуалните повреди.

 

Ако въздухът, който циркулира през системата е ограничен, влажността няма да може да бъде отстранявана ефективно и е възможно да не постигнете желаното охлаждане на дома си. Почиствайте или сменяйте филтрите на климатика поне веднъж месечно. Така ще сте сигурни, че въздухът, който дишате е пречистен.

 

3. Замърсени намотки

Необходима е редовна профилактика на климатика. По време на нея се извършва пълна оценка на работата на системата, като ако е необходимо, се почиства кондензаторната и изпарителната бобина.

 

Замърсяванията, които се натрупват по кондензаторните и изпарителните намотки като трева, косми, кал и други, са често срещана причина за ограничения въздушен поток. Това може да доведе до по-ниска енергийна ефективност и евентуално до непрекъсната работа на климатичната система.

 

4. Неработещ термостат

Ако климатикът Ви не се изключва, може причината да е проблем с термостата. Възможно е дори при достигане до желаната температура в помещението, термостатът да не отчита това и системата да продължава да работи.

 

За да проверите дали е така, измерете температурата в близост до термостата. Ако има разминаване в стойностите, може термостата да не е правилно настроен. Проверете дали сте задали режим на охлаждане и дали главният прекъсвач на електрическата верига на климатика е включен. Ако и след тези стъпки установявате разлика в стойностите, потърсете професионална помощ.

 

5. Лоша изолация на дома

Както споменахме в началото, не винаги причината за усилената и непрестанна работа на климатика се крие в самата система. Ако домът Ви няма добро уплътнение и изолация, хладният въздух ще изтича навън и системата ще работи по-продължително, за да компенсира това.

 

Малките дупки и неизолираните стени допринасят домът Ви да е по-горещ през лятото и по-студен през зимата. Ако не откривате повреда в системата Ви и тя е правилно оразмерена и инсталирана, може би е време да извършите ремонт на жилището си, за да се насладите на ефективна климатизация през цялата година.

 

6. Време за профилактика

Както всеки уред, който използваме редовно, и климатиците имат нужда от подходяща поддръжка. Най-добре е да планирате профилактика на Вашата система преди активните сезони – лятото и зимата.

 

Професионалната поддръжка ще Ви осигури спокойствие, че системата Ви е в изправност. Ако е необходимо ще бъдат заменени износените части и ще получите потвърждение дали термостатът Ви работи правилно.

 

7. Климатикът Ви е твърде стар, за да бъде ефективен

Всеки уред има срок на експлоатация, след който не е достатъчно ефективен. Старият климатик генерира по-високи разходи за електроенергия и все по-често се налага да бъде ремонтиран. Ако забележите, че климатикът Ви не спира да работи и не постига зададената температура, може би е добре да се замислите дали е време да го замените с нов. По-новите климатици разполагат с повече функции и са по-енергоефективни, така че това е инвестиция, която ще Ви се отплати в дългосрочен план.

 

Ако и Вашата климатична система прекалено често има нужда от ремонт и сте решили да я подмените с нова, на страницата на Midea.bg можете да разгледате нашите предложения. Не се колебайте да се свържете с екипа ни за консултация.