Защо термостатът на климатика показва празен екран?

Разберете защо е възможно термостатът да не работи и какво да направите в различните случаи.

 

Благодарение на термостата на климатика, можем да включваме и изключваме климатичната система и да задаваме различни настройки, за да се насладим на максимален комфорт. Ето защо той е много важна част от компонентите на климатика. Може би ще се изненадате, когато видите, че термостатът показва празен екран. Всъщност това е много възможно да Ви се случи, тъй като има редица потенциални причини, които не винаги са свързани с някаква неизправност.

 

10 причини, поради които термостатът показва празен екран

Без значение дали дисплея на термостата не работи или има проблем със захранването, първото, което трябва да направите е да откриете каква е основната причина.

 

1. Термостатът е изключен

Дори да Ви се струва нелогично, всъщност причината може да е съвсем обикновена - термостатът може просто да не е включен. Това е абсолютно възможно, тъй като вероятно не само Вие имате достъп до него. Може например детето Ви да е го е изключило и да е забравило да го включи. Друга много вероятна причина е прекъсване на електрозахранването.

 

Проверете захранването, опитайте се да включите няколко пъти термостата – ако все още екранът е празен, пробвайте следващите съвети за диагностициране на проблема.

 

2. Изтощени батерии

Замисляли ли сте се, че термостатът Ви работи с батерии, които могат да бъдат изтощени? Точно така, това е следващата съвсем безобидна причина за изгасналия дисплей. Обикновено батериите издържат от една до няколко години, но е възможно и да се изразходят за няколко месеца. Следващата стъпка е да ги смените и да пробвате отново да включите термостата.

 

За различните модели термостати може смяната да се извършва по различен начин, но обикновено отделението за батериите е лесно достъпно, така че не би трябвало да се затрудните.

 

3. Изключен прекъсвач на електрическата верига

Много е вероятно термостатът да е свързан към прекъсвач, към който са свързани и други уреди. При пренатоварване на веригата този прекъсвач ще се задейства и така всички свързани към него уреди ще се изключат.

 

Затова следващата стъпка, която препоръчваме да предприемете е да проверите дали прекъсвачът се е задействал и ако е така, да го нулирате. Обикновено, при задействане, позицията, която заема ключът е неутрална - между „Включено“ и „Изключено“. Това, което трябва да направите, е първо да преминете към позиция „Изключено“ и след това към „Включено“.

 

4. Замърсен въздушен филтър

Може би не сте предполагали, че замърсеният въздушен филтър може да е причина за празния екран на термостата, но наистина е така! Ще обясним защо.

 

Ако не почиствате редовно филтъра на климатичната система, той неизбежно ще се замърси с прах. Ако замърсяването е сериозно, въздушният поток ще бъде възпрепятстван. От своя страна, това ще окаже влияние на ефективността на уреда, а може и да доведе до изключване на термостата. Съветваме Ви да почиствате или сменяте филтъра поне веднъж месечно.

 

5. Задействан предпазен превключвател

Някои модели термостати разполагат с предпазен превключвател. Неговата функция е да предпази системата от сериозни повреди и се задейства, ако отчете, че има потенциална заплаха. Пример за такъв случай е замръзването на изпарителните намотки. При засичане на проблема предпазният превключвател сигнализира на системата, че има опасност и термостата се изключва.

 

Проверете дали Вашата климатична система разполага с такъв предпазител и дали той се е задействал. Това е сигнал за повреда, затова се опитайте да откриете каква е тя или се свържете с професионален техник.

 

 

6. Замърсено окабеляване

Ако не използвате устройството си често е възможно да се е натрупал много прах около окабеляването. За да проверите дали е така, свалете капака на термостата и огледайте добре дали има прах. Почистете с мека четка или използвайте хладната струя въздух на сешоара си.

След процедурата, върнете всичко на мястото си и се опитайте да включите устройството.

 

7. Изгорял предпазител

За да проверите дали има изгорял предпазител, ще е необходимо да се снабдите с мултиметър. Обикновено кутията с предпазители се намира от външната страна на жилището, в близост до кондезаторния блок на климатика.

След като откриете кутията, отворете я и проверете с помощта на мултиметъра дали някой от предпазителите е изгорял. Ако откриете такъв, заменете го с нов. Можете да закупите предпазител от магазин за техника или онлайн.

 

8. Проблеми с окабеляването

Не всеки проблем с окабеляването е видим. Но със сигурност, ако има такъв, ще окаже влияние върху работата на термостата. За да откриете дали е така, потърсете помощта на професионален електротехник.

 

9. Несъответстващи части

Помислете дали наскоро сте сменяли някои от вътрешните или външни части на климатика. Когато закупувате уреда си, той е с всички компоненти, които са специално създадени, за да работи ефективно. Ако при смяната на повредените части се постави такава, която не съответства на Вашата система, това може да окаже влияние на цялостната работа на климатика.

 

10. Термостатът трябва да се смени

Не изключвайте и възможността, че може животът на термостата да е изтекъл и да се нуждаете от нов. Това е още по-вероятно, ако сте го ползвали над десет години.

 

Можете да откриете много икономични варианти на пазара, които може да са по-ефективни от този, който сте ползвали преди. Все пак винаги е добре да се консултирате с фирмата, от която сте закупили климатичната си система, какъв термостат препоръчват да закупите.

 

Ако се нуждаете от нов климатик, разгледайте нашите предложения на страницата на Midea.bg. Свържете се с екипа ни за консултация.