Сух или влажен въздух - кое е по-добро за Вашето здраве?

Какви са препоръчителните стойности на влажност за Вашия дом или офис?

 

Условията, в които живеем са от голямо значение за нашето здраве. Малко хора се замислят обаче за показателите на въздуха – неговата влажност и какво въздействие има това върху живота ни. Обикновено през пролетта и есента влагата е по-висока, а през лятото и зимата е възможно да имаме по-сух въздух, но това като цяло зависи и от самото помещение и района, в който се намира.

 

Как да разберете дали въздухът в помещението, в което се намирате, не е вреден за Вас? От какво зависи това? Възможно ли е, ако имате прекалено сух въздух, да се разболеете? Какво можете да направите? На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

 

1. Въздействие на сухия въздух

Има определени показатели, според които може да се счете, че въздухът е прекалено сух. Както казахме, това какви са показателите, зависи най-вече от вида на помещението и местоположението му.

 

Можем да обобщим, че при влажност, която е под 35%, може да сте сигурни, че въздухът е твърде сух. Понякога това може да се дължи на прекомерната работа на климатика. Ако това не се отчете и не вземете мерки, може влажността да падне под 10% и да доведе до проблеми със здравето.

 

Такива проблеми може да са сухота и раздразнение на очите, раздразнение и сърбеж на кожата, сухота в синусите и други. Може също да усещате и сухота в гърлото и в крайна сметка имунната Ви система да отслабне. Това, както знаете, ни прави по-податливи на разболяване от настинка или друг вид вируси.

 

Как да се справите със сухия въздух?

Ако вече сте установили, че въздуха в помещението, което често обитавате е твърде сух, Ви съветваме да вземете мерки. Това, което можете да направите, е да инвестирате в овлажнител или изпарител.

 

Този вид уреди добавят влага във въздуха на помещението и така може да балансирате нивата. Важно е да поддържате нивата на влажност около 30 до 50%. Така не само няма да усещате сухота, но и ще спите много по-добре.

 

Друго, което можете да направите, е да уплътните пролуките в дома или офиса си. Това е добре и за климатизацията на помещението. Ще можете да се радвате на по-ниски сметки на електроенергия и климатикът Ви ще работи по-ефективно.

 

Важно е да се грижите и за тялото си, като не забравяте да се хидратирате. За целта е добре да пиете пречистена вода и да използвате хидратиращите кремове за устни и за кожа.

 

Как ни въздейства влажният въздух?

Влажният въздух обикновено се характеризира с тежка миризма на застояло, понякога и на мухъл. При прекалено влажни условия дишането е затруднено, а може и да се усещаме отпаднали.

 

Ако нивата на влажност надхвърлят 60%, започва да се усеща дискомфорт, който при някои хора може да усложни състояния като астма и алегрии. Това се дължи на факта, че при толкова влажен въздух започват да се развиват плесени и мухъл. Наличието на такива вещества в помещението, което обитаваме, може да раздразни дихателните пътища и дори да бъде токсично.

 

Как да управлявате безопасно нивата на влажност?

Нивата на влажност определят как се чувстваме в дома си или офиса си, колко сме ефективни и дори в какво настроение сме. Затова е важно да положим грижи да ги контролираме. Ето няколко начина, които могат да Ви помогнат да регулирате влажността в помещението, което обитавате.

 

  • Проветрявайте помещението

Една от най-честите причини влагата да се натрупва в дома или офиса ни е, че не проветряваме достатъчно. Циркулацията на въздуха помага да се намали влагата и да не се образува мухъл. За по-голям ефект може да отворите противоположно намиращи се врати и прозорци, за да създадете течение за определено време. Ако редовно проветрявате за по един-два часа на ден, това ще намали влажността.

 

  • Вземайте по-кратки и по-студени душове

Помещението, в което се образува най-много влага е банята и след това кухнята. Особено ако нямате вентилатори в тези помещение, въздушните пари могат да създадат проблеми. Това, което можете да направите, за да намалите парите, е да проветрявате след всяко къпане и готвене. Също така можете да вземате по-кратки и студени душове.

  • Използвайте климатика си

Особено, ако имате Dry режим на климатика си, използвайте го, за да намалите влагата в дома си. Когато влагата е по-висока може да не усещате реалната температура в стаята. Ето защо климатикът Ви може да бъде много полезен в такива условия. Въпреки това не е препоръчително да използвате този режим прекалено дълго, за да не изсушите въздуха.

 

Използвайте влагоуловители

Друг ефективен уред, който може да подпомогне работата на климатика Ви е влагоуловителят. Хубавото на тези уреди, е че те са преносими и лесни за поддръжка.

 

Можете да използвате уред за измерване на влага, който е познат като хигрометър, за да се уверите какви са нивата на влажност в дома или офиса Ви.

 

Кое е най-безопасното ниво на влажност за вашия дом?

Доброто ниво на влажност за едно помещение е между 40 и 60%. Тези условия не са прекалено сухи за кожата ви и ще ви гарантират свободно дишане.

 

Заповядайте на страницата на Мidea, където можете да разгледате нашите предложения за влагоуловители и климатични системи. Осигурете си перфектни условия във Вашия дом или офис без влага. За повече информация, свържете се с нашия екип.