Ще разберете защо климатикът замръзва през зимата и как да се справите с този проблем

Един от често срещаните проблеми през зимата за собствениците на жилища, които се отопляват с климатик, е замръзването на външното тяло. Ако живеете на място, където зимните температури са много ниски, е вероятно да си мислите, че причината за замръзването на климатика е климатът. Заледяването на външното тяло на Вашето устройство не е просто последствие от метеорологичните промени, а резултат от технически процеси и взаимодействие с околната среда.

Не е нужно температурите навън да са много ниски, за да замръзне външното тяло на климатичната Ви система. Наличието на влага във въздуха е достатъчно условие за това. Ако навън има гъста мъгла или близо до жилището Ви има водоем, влажността на въздуха е по-голяма и това допринася за замръзването на климатика.

Причината за настъпването на процеса на замръзване при повишена влажност е, че когато климатикът работи в режим на отопление, вътрешното тяло се загрява от фреон, а външното се охлажда. Благодарение на влагата отвън се образува слой от скреж по повърхността на външното тяло. Когато има гъста мъгла, процесът може да бъде ускорен.

Как работи функцията „Defrost“

Новите модели климатици разполагат с функция, която им помага да се справят с обледеняването. Този режим защитава климатичната система от повреда и я връща към нормалното й функциониране. Различните модели климатици имат различни алгоритми за размразяване и времето, което е необходимо за това, зависи от температурните датчици на устройството.

При замръзване на външното тяло режимът „Defrost“ превключва работата на климатичната система от режим на отопление в режим на охлаждане. Целта на това е температурата на външното тяло да се повиши, за да започне размразяване на заледената част. При повечето видове климатици този процес продължава около 5-10 минути, като при понижаване на температурите може да се повтори.

Имайте предвид, че при този режим вътрешното тяло може да преустанови работа или да издухва студен въздух. Това е неприятно през студените зимни месеци, но продължава около 10-15 минути. След това устройството трябва да се върне към нормалната си работа и да отоплява ефективно помещението.

Проблем с хладилния агент

Друга причина за замръзването на климатика може да бъде проблем с налягането на фреона. Ефективната работа на климатика зависи от достатъчното количество на фреон. Когато има изтичане на фреон, системата не функционира правилно и това може да доведе до заледяване. Повечето климатици имат функция, която засича този проблем. Благодарение на нея вътрешното тяло на климатика показва код за грешка и спира работата автоматично при отчитане на изтичане на фреон. В такива случаи е препоръчително да се свържете с техник, който да установи и предотврати проблема.

Замръзване поради ниски температури

Ако все пак Вашата климатична система е замръзнала заради студеното време, можете да се опитате да се справите сами с този проблем. Превключете работата на устройството в режим на охлаждане за поне 5 минути. Така външната част на климатика ще се загрее и ледът, който я е покрил ще започне да се топи. Ако това не помогне, потърсете специализирана помощ, за да отстраните неизправността възможно най-бързо и ефикасно.

Поставяне на кондензна вана

Друг възможен проблем през зимата е водата от климатика да се оттича в дъното на вътрешното тяло и да замръзва. Това е изключително опасно за Вашия уред. За да избегнете нежелани повреди, препоръчваме инсталиране на кондензна вана, която ще позволи водата да се оттича свободно. Водата не замръзва благодарение на термоглавата, която се поставя в съда за оттичане. По този начин избягвате климатикът Ви да капе върху други съседни климатици и первази, намиращи се под Вашето жилище. Инсталирайте кондензната вана при монтирането на новия си климатик, за да спестите средства и време.

Ако имате въпроси относно замръзването на климатиците или обмисляте закупуването на нов уред, може да се свържете с нас. Климатиците Midea са отлично решение за отопление и охлаждане на Вашия дом. На нашата страница ще намерите разнообразие на модели климатични системи съобразени с най-новите изисквания на ЕС за енергийна ефективност и икономичност.