Неприятна миризма от климатика - причини и съвети какво можете да направите

Кои са най-често срещаните причини за необичайна миризма от климатика и какво можете да предприемете в различните случаи?

 

 

Когато се прибирате у дома след изтощителен работен ден, знаем, че се нуждаете да се отпуснете, да се чувствате комфортно и просто да не мислите за проблеми. За комфортът на дома вероятно много от Вас разчитат на климатика си и ако от него идва неприятна миризма е възможно да има неизправност в системата, която с времето да се усложни. Предлагаме Ви да проучите потенциалните причини и да проверите климатичната си система, за да възстановите спокойствието и удобството в дома си.

 

Ще разгледаме някои от най-честите причини, поради които може от Вашия климатик да идва неприятна миризма. Понеже както миризмите, така и повредите могат да варират, е важно да обърнете внимание какво точно усещате във въздуха. Нека разгледаме различните миризми, на какво вероятно се дължат и решенията на проблема.

 

Видове миризми от климатика, възможни причини и какво можете да направите

 

1. Климатикът мирише на изгорели газове от автомобил?

Ако усетите миризма на изгорели газове, това не е нормално, тъй като климатикът не е уред, който работи с двигател с вътрешно горене. Най-вероятно тази миризма е сигнал за изтичане на хладилен агент. Това е проблем, който трябва възможно най-бързо да бъде разрешен, тъй като хладилният агент съдържа опасни за околната среда химикали.

 

В случай, че усетите миризма на химикали, незабавно изключете уреда, отворете прозорците на дома си, за да проветрите, и се свържете с професионален техник на климатици.

 

2. Климатикът мирише на изгоряло?

Климатикът съдържа редица електрически компоненти. Ако усетите миризма на пушек или изгоряла пластмаса, е вероятно някой от тези компоненти да е засегнат. Тъй като разрешаването на такъв проблем изисква специални умения и може да бъде опасно сами да се опитвате да го разрешите, ние Ви съветваме да се свържете с техник, който бързо ще ремонтира точния повреден елемент.

 

В случай че не сте използвали уреда в продължение на месеци, вероятно върху вътрешните компоненти се е натрупал прах. Когато включите климатика си, може да усетите миризма на изгоряло. Ако в продължение на няколко дни, усещате неприятната миризма, изключете оборудването и потърсете професионална помощ.

 

3. Миризма на развалени яйца от климатика

Усетите ли миризма на развалено, има вероятност да има заседнали мъртви животни във въздуховодите на климатика като насекоми, птици или гризачи. Няма как да объркате тази миризма, която се обостря значително при включването на уреда. Освен че е неприятно, това е и опасно за Вашето оборудване, тъй като може да доведе до други по-сериозни щети.

 

За да се справите с този проблем, може да се опитате да откриете точната локация, от която идва неприятната миризма и да отстраните животното. След това задължително почистете мястото и проверете въздуховодите за пукнатини, които трябва да бъдат запечатани. Не е нужно да се справяте сами и в този случай – винаги можете да се свържете с фирма, предоставяща поддръжка и ремонт на климатици.

 

4. Миризма на плесен или мухъл от климатика

Това е една от най-често срещаните миризми от климатика, на които можете да попаднете. Най-вероятната причина е задържането на вода в дренажната линия, което води до образуването на плесен и мухъл. Индикация за такъв проблем може да е и теч от вътрешното тяло на климатика и образуването на мокро петно около него.

 

Също така, ако живеете в район с висока влажност и не сте почиствали скоро филтрите на климатика, в тях може да се е образувал мухъл. Свържете се с професионален техник, който ще открие точната причина и ако е необходимо, ще почисти тръбите и каналите. За да намалите влажността в помещението, можете да използвате влагоуловител.

 

5. Миризма на цигарен дим от климатика

Ако Вие или гостите Ви сте пушили в стаята, в която работи климатикът, вероятно е тази миризма на дим и застояло да остане, дори след проветряване на помещението. Причината? Когато климатикът работи, въздушният поток преминава през филтъра и изпарителната серпентина. Тези компоненти абсорбират миризмите от въздуха и продължават да издухват тютюневите частици в помещението. Решението – сменяйте редовно филтрите, почиствайте уреда и избягвайте да пушите в стаята. Това е единственият сигурен начин да отстраните миризмата от цигарен дим.

 

Имайте предвид, че натрупването на такива частици във въздуха могат да доведат до алергични реакции и главоболие.

 

Когато имате някаква неизправност в климатика, без значение дали се отнася до неприятна миризма или друго, съветваме Ви да потърсите услугите на фирма за ремонт и поддръжка на климатични системи. Така ще сте сигурни, че проблемът ще бъде разрешен бързо и ефикасно.

 

Вече има интелигентни модели климатици, които могат да бъдат управлявани с мобилни и уеб приложения за дистанционно управление. Този вид Wi-fi управление Ви предоставя възможността винаги да имате контрол над климатика си и да сте информирани за състоянието му.

 

На страницата на Midea.bg можете да откриете много модели климатици с възможност за Wi-fi управление и функции за самопочистване. Свържете се с екипа ни за повече информация.