Ползите от смяната и почистването на филтъра на климатика и колко често трябва да го правите.

Климатиците са най-разпространените уреди за отопление и охлаждане, които освен това ни доставят и чист въздух. Подходящата климатизация е от съществено значение за комфорта и продуктивността ни.

Да имате ефективна климатична система е чудесно, но за целта трябва не само да си я закупите, но и да се грижите за нея и да я използвате разумно. Грижите за този вид системи включват редовна профилактика, наблюдение на работата на уреда и внимателно и редовно почистване. Основен елемент за климатиците, от който зависи продължителността им на живот и ефективността им е филтърът.

За какво служи филтърът на климатика?

Това, което филтърът на климатика прави е да пречиства въздуха от различни замърсители като дим, полени, прах и да предостави чист въздух на обитателите на помещението. Натрупването на прах и различни алергени във въздуха води до различни алергични реакции, задух, усещане за дискомфорт, отпадналост и други последствия за здравето. Ето защо поддръжката на филтрите е много важна част от поддръжката на климатичната система.

Следва да Ви представим начини как можете да разберете, че е време да почистите филтрите и какви ползи има от това.

Признаци, че филтърът на климатика се нуждае от почистване

 1. Алергични реакции
  Пречистеният въздух помага на дишането и физиологичните процеси. Ако усетите поява на различни кожни раздразнения, това може да е индикация, че във филтъра има прекалено много натрупан прах и мръсотия, които трябва да отстраните. Тези раздразнения се получават, тъй като когато филтърът е запушен с различни вредни вещества, ако те са прекалено много, започват да се разпространяват във въздуха.
  След почистването или смяната на филтъра ще усетите осезаема разлика в качеството на въздуха, ще дишате по-леко, ще спите по-добре и е много вероятно кожните раздразнения да изчезнат.
 2. По-студен въздух
  Ефективността на климатика е пряко свързана със състоянието на филтрите. Възможно е уредът да духа топъл въздух, въпреки че сте го настроили на режим охлаждане. Ако забележите такъв проблем, проверете какво е състоянието на филтрите и при необходимост ги почистете. След почистването ефективността на уреда трябва да се подобри.
 3. Спестяване от сметките за електроенергия
  Освен здравословните проблеми и техническите повреди, които може да настъпят поради прекалено замърсения филтър, това ще се отрази и на сметките Ви за електроенергия. Когато има прекалено много наслоена мръсотия по филтъра, въздушния поток е възпрепятстван и съответно климатикът използва двойно повече енергия, за да охлажда или отоплява. Получите ли необикновено висока сметка за ток, проверете състоянието на филтъра, защото причината може да се крие в този важен, но често подценяват елемент на климатичната система.
 4. По-дълъг живот на климатика
  Ако се грижите добре за климатичната система, това ще Ви осигури качествен въздух, по-ниски сметки за ток и по-голям комфорт. Редовната профилактика и почистването на филтрите ще допринесат за това да се радвате на качествена климатизация и чист въздух в продължение на много време.

Колко често трябва да сменяте филтъра на климатика си?

Смяната на въздушните филтри може да зависи от следните фактори:

 • Модел на въздушния филтър
 • Общото качество на въздуха в помещението
 • Брой домашни любимци
 • Размер на домакинството
 • Нивата на замърсяване на въздуха и строителството около жилището

Обикновено експертите препоръчват филтрите да се сменят на всеки 30-60 дни. В случай че сте чувствителни към качеството на въздуха или имате леки до умерени алергии, добре е да инвестирате в по-висок клас пречистващи филтри, ако климатикът Ви не разполага вече с такива. Също така е препоръчително по-често да почиствате тези елементи.

Ако живеете в по-слабо населено място, има вероятност филтрите да се замърсяват много по-бавно и да е достатъчно да ги почиствате само 2-3 пъти в годината.

Ето средните стойности, които да Ви помогнат да разберете колко редовно трябва да се сменя въздушният филтър:

 • Ако живеете в извънградски, слабонаселен район, без домашни любимци и нямате алергии: на всеки 6-12 месеца
 • Жилище в покрайнините на града, без домашни любимци: на всеки 90 дни
 • Имате едно куче или котка: на всеки 30-60 дни
 • Повече от един домашен любимец или ако имате алергии: на 20-45 дни

Препоръка на експертите по обслужване на климатици

Ако не сте сигурни колко често да сменяте филтрите си, препоръчваме да насрочите профилактика на климатика си. По време на проверката и почистването, техникът ще разбере в какво състояние е системата. Можете да го попитате колко често според него трябва да почиствате или сменяте филтрите. Той ще Ви даде обективен отговор на база условията, в които живеете и спецификите на климатика.

Климатиците Midea са енергоефективни и разполагат с много модерни функции, сред които са и качествените филтри за пречистване на въздуха. Разгледайте нашите предложения. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от допълнителна информация.