Тук ще разберете на какво да обърнете внимание при избора си на стенен климатик и дали да го изберете пред подов климатик.

Какво представляват стенните климатици?

Стенните климатици се монтират на стената и се състоят от външно и вътрешно тяло. Те са подходящи при климатизиране на малки помещения, защото се монтират в горната част на стената и така не заемат място. Ако са инсталирани правилно, стенните климатици са много ефективни както за охлаждане, така и за отопление.

Предимства и недостатъци на стенните инверторни климатици

Изобилието на климатици, което се предлага на пазара, би могло да Ви обърка. Може да изберете между стенен климатик, мобилен климатик, централна климатична система, подов климатик и други. Поради това е нужно да знаете какви са предимствата на стенните климатици в сравнение с останалите климатични системи.

Предимства:

 • достъпни са;
 • не блокират прозорците;
 • висока охлаждаща и отопляваща способност;
 • енергийно ефективни са;
 • не заемат място;
 • имат стилен и красив дизайн.

Недостатъци:

 • трудно климатизират целия дом или големи помещения;
 • по-сложен монтаж и поддръжка;
 • може да изисква по-високо от нормалното напрежение.

На какво да обърнете внимание при закупуване на стенен климатик

Има няколко определящи фактора, на които трябва да обърнете внимание, ако искате да закупите стенен климатик. Изброили сме най-важните, за да прецените правилно избора си.

Покритие на стаята

Първото нещо, на което трябва да наблегнете при закупуването на климатик е размерът на помещението, което ще се климатизира. За да изчислите правилно, трябва да умножите височината по дължината по широчината и така да получите кубатурата на помещението. Описанията на различните модели показват помещения с каква кубатура могат да климатизират.

Mонтаж на стенни климатици

Стенните климатици се монтират в горната част на стените и разпределянето на въздушната струя не може да бъде възпрепятствано от други предмети. Така се освобождава повече място за обзавеждането. За монтирането на този вид климатици е необходима здрава конструкция.

Движение на въздушния поток

Въздушният поток се движи отгоре надолу и по този начин ефективно климатизира цялото помещение. Имайте предвид, че разположението на стенните климатици ги прави по-ефективни при охлаждане, но все пак са добри и при режим на отопление.

Енергийна ефективност

Стенните инверторни климатици са енергийно ефективни. Налични са съвременни модели, които могат да спомогнат за значителното намаляване на сметките за електроенергия и така да спестите от тези разходи в дългосрочен план. Можете да разберете колко е ефективен един климатик според неговата оценка EER. EER се получава като разделите BTU на количеството енергия за един час. По-високата оценка EER определя по-голяма енергийна ефективност.

Гаранция

За да сте сигурни, че ще получите най-качественото обслужване и техника, търсете климатици, които са с гаранция повече от една година. Причините да изберем Midea като едни от най-добрите стенни климатици е тяхната ефективност, достъпна цена и надеждност. Всички климатици Midea са с гаранция от 36 месеца.

Подов или стенен климатик?

Подовите и стенните климатици са най-честите избори за отопление и охлаждане на жилищни помещения. За да изберете подходящия вид от тези две климатични системи за Вашия дом, нека разгледаме предимствата и недостатъците им:

 • Когато помещението, което искате да климатизирате е със скосени стени, на практика е невъзможно да се монтира стенен климатик. В такива случаи, когато трябва да се отопляват или охлаждат тавански стаи, подовите климатици са подходящ вариант.
 • Ако помещението разполага с повече пространство и няма много предмети, също се препоръчва изборът на подов климатик.
 • Подовите климатици разпределят въздушната струя отдолу нагоре и това ги прави по-ефективни в режим отопление от стенните климатици. Чрез разпространението на въздуха в долната част на стаята се създава така нареченият ефект на конвекцията. Те помагат за решаването на проблема със студените крака през зимата.
 • Ако все пак помещението е с много предмети, които могат да възпрепятстват въздушния поток, стенния климатик е по-добрият избор.
 • Подовите климатици са по-лесни за почистване, но тъй като са разположени в ниското, натрупват повече прах и се нуждаят от по-често такова.

Заключение

Стенните климатици са едно доста рационално решение за климатизация. Те са един достъпен начин за ефективно охлаждане и отопление на дома на малки до средни помещения. Не забравяйте да претеглите плюсовете и минусите при избора си на вид климатична система, преди да вземете решение за покупка. На нашата страница може да намерите всички модели климатици Midea, на които може да се доверите за осигуряването на комфортната среда в дома Ви. Свържете се с нас при нужда от професионална консултация.