Научете защо термопомпата се заледява през зимата и как да разрешите този проблем.

Термопомпите са доказано едни от най-устойчивите и ефективни системи за климатизация на жилища и поради тази причина много потребители смятат, че заледяването не е типично за тях. Всъщност, замръзването на термопомпения агрегат е нормално до определена степен. Прекомерното заледяване обаче може да повреди системата и дори да доведе до спирането й.

В тази статия ще разгледаме защо и кога замръзването на термопомпите е нещо нормално и кога трябва да се обърнете към професионален техник. Също така ще споделим и практични съвети как да действате в такива ситуации.

Защо термопомпата се заледява през зимата?
Образуването на малко количество лед през зимните месеци всъщност е нещо нормално за термопомпите. Особено през по-студените месеци. Ледът, който се образува, е в следствие на конденза, отделен по време на процеса на работа на системата.

Термопомпата работи на цикли и по време на работа, по нея може да се образува слой скреж. Това не бива да Ви притеснява, тъй като след достигане на определена температура на агрегата, би трябвало системата сама да превключи на defrost режим или режим на размразяване. Ако двигателят на кондензационния вентилатор може да вкарва въздух в уреда, това означава, че всичко е наред.

Как работи режимът на размразяване на термопомпата?
Режимът на размразяване защитава термопомпата Ви от повреда. Той се активира само когато е необходимо, като термопомпата разполага с вграден температурен сензор, който задейства размразяващия цикъл.

Този размразяващ цикъл има средна продължителност от 10 до 15 минути. Обикновено неговото задействане е достатъчно, за да работи термопомпата безпроблемно и ефективно през зимата.

В кои случаи замръзването на термопомпата се счита за проблемно?

Възможно е по време на defrost процеса, ледът да не се размрази достатъчно бързо. Ако това се случи, има вероятност термопомпата да се повреди. В случай, че бобините са заледени, те няма да могат да работят ефективно и системата няма да произвежда необходимата топлина.

Също така натрупването на лед може да доведе до счупване на лопатките на вентилатора, до изтичането на фреон и други неизправности. Ако забележите, че термопомпата Ви не се размразява до 15-20 минути, то най-добре потърсете помощта на ОВК техник.

Ето и какви са признаците, при които е добре да се свържете с професионален техник:

  1. Цялото външно устройство на термопомпата е покрито с лед
  2. Външното устройство продължава да бъде заледено дълго време
  3. Горната част на термопомпата и вътрешната серпентина са замръзнали
  4. Термопомпата не задейства режима за размразяване.

 

Защо се стига до заледяването на термопомпата?
Образуването на лед и блокирането на правилното функциониране на термопомпата е знак, че в системата има неизправност. Тя може да е:

  1. Ниско ниво на хладилен агент
  2. Замърсен въздушен филтър
  3. Повреден термостат, температурен датчик или друг елемент на термопомпения агрегат
  4. Лопатките на вентилатора или намотките са блокирани от леда
  5. Има неизправност във външния вентилатор
  6. Има неизправност, свързана с реверсивния клапан.

 

Какво да направите, ако термопомпата е замръзнала?
В случай, че термопомпата Ви замръзне, можете да следвате следните стъпки:

Проверете дали филтърът не е замърсен. Ако е така, почистете го и активирайте системата отново. Ако процесът по размразяване не се възобнови и ледът не се стопи, продължете със следващата стъпка.

Проверете какво е състоянието на кондензаторния вентилатор.

Почистете всички препятствия около термопомпата. Ако има натрупани листа и съчки, ги отстранете. Включете вентилатора ръчно. В случай, че през вентилаторните отвори не излиза въздух е възможно да има повреда в мотора на вентилатора.

Следва да потърсите помощта на професионална фирма за поддръжка на ОВК системи и да предадете информацията, която вече имате за състоянието на системата.

Ако искате да сте сдобиете с качествена термопомпа, доверете се на качеството, което предлага Midea. Midea е с дългогодишен и доказан опит в производството на климатичната техника. Вижте повече за предлаганите от нас модели тук. Свържете се с нас при нужда от професионална консултация.