Какви са причините за щракащ звук в климатика?

Какво означава щракащият звук, идващ от климатичната Ви система?

 

 

Един от най-добрите начини да осигурите качествен въздух и добра климатизация на семейството си е да заложите на доказана марка климатична система. Притежаването на климатик обаче не гарантира 10-15 години безпроблемна климатизация. Възможно е като цяло да нямате особени проблеми, но все пак може и да се появят неизправности, чиито произход е добре да знаете и разбирате.

 

В тази статия ще разгледаме случаите, в които може от климатика Ви да се чуват щракащи звуци. Обикновено тези звуци сигнализират, че нещо не е наред, но не винаги е знак за сериозна повреда. Не винаги е необходимо да търсите професионална помощ. Някои неизправности могат да бъдат поправени и от Вас. Нека разгледаме какви причини може да има за щракащия звук на климатика.

 

Причини за щракането на климатика

1. Разхлабен вентилатор

Може щракащият звук на климатика да е сигнал за разхлабен компонент. Това може да са различни части от системата Ви. Такъв компонент е вентилаторът.

 

При разхлабен вентилатор ще чувате щракащият звук при включване и изключване на климатика. Причината за разхлабването може да е износване поради продължителната употреба или липса на поддръжка. Можете да проверите дали вентилаторът е разхлабен, като премахнете капака на вътрешното тяло. Обикновено компонентът се намира до намотките.

 

2. Дефектен релеен превключвател

Друг компонент, поради който може да чуете щракащ звук от климатика, е превключвателят. Повредата на релеен превключвател може също да се индикира от щракането при включване и изключване на климатика.

 

В случай, че не откриете повреда при вентилатора, проверете състоянието на релейния превключвател. Вероятно е да се наложи да смените релето с ново. Не забравяйте да закупите такъв модел, който съвпада със стария.

 

3. Дефектна платка за управление

Може да се случи да се опитате да включите климатика си, но вместо това той да започне да издава щракащ звук през няколко секунди. Това вероятно е знак, че платката за управление не работи както трябва. Този тип повреда е сериозна и трябва да бъде поправена възможно най-скоро. Не се опитвайте да ремонтирате платката сами, тъй като има риск да повредите целия климатик.

 

4. Неправилно функциониращ термостат

Ролята на термостатът е да предава сигнал към климатика спрямо температурата в помещението. Ако този компонент е повреден, климатикът няма да получава правилните сигнали, а също може да доведе и до издаване на щракащ звук. Причината за повредата може да е износване или изгаряне на термостата или разхлабени проводници. Възможно е да успеете да ремонтирате термостата си сами, ако имате опит с проводници и такъв тип техника. Въпреки това е добре да потърсите професионален техник, който ще провери дали състоянието на климатика Ви е изправно.

 

5. Проблеми с компресора

Компресорът е основна част от климатичната система, който отговаря за налягането и превръщането на хладилния агент в газ. Ако чуете необикновен шум от този компонент, това е знак за сериозен проблем. Може да е необходим ремонт, но е възможно и да се наложи подмяна на компресора.

 

За разлика от предишните случаи, при този трябва да не подценявате повредата с компресора, защото това може да повреди цялата система. Затова при щракащ, тракащ или друг вид шум от компресора, изключете уреда от захранването и потърсете професионална помощ колкото се може по-скоро.

 

Какви други причини за щракащия шум от климатика може да има?

Възможно е да има и други причини, поради които климатикът Ви да издава щракащ звук. Те могат да включват разхлабени болтове или неправилно извършен монтаж. Ако искате да положите необходимите грижи, за да предпазите системата си от повреди, трябва да не пропускате да насрочвате час за профилактика на системата преди всеки активен сезон.

 

Щракащите звуци не са единствените, които може да чуете от климатика си. Възможно е да чуете свистящи, тракащи, хлопащи и други шумове. Във всеки случай те не са нещо нормално. Можете да прочетете повече по темата от статията ни: Защо климатикът издава странен шум?

 

Кога да смените шумния климатик?

Ако все по-често имате проблеми с климатика си и той е на около 10 и повече години, може би е време да се замислите за смяната му. Ремонтът на стария Ви климатик може да Ви струва много повече, отколкото новия. Новият уред ще работи по-ефективно и ще имате по-ниски сметки за електроенергия.

 

На нашата уеб страница можете да разгледате високоефективни и енергоспестяващи климатици на доказаната марка Midea. Не се колебайте да се свържете с екипа ни при нужда от насока и професионална консултация.