Как работи най-икономично климатикът през зимата?

Съвети как да намалите разходите си за електроенергия и да помогнете на икономичната работа на климатика.

 

Със застудяването и преминаването към отоплителен режим на работа на климатика вероятно и Вие се питате как да използвате уреда си така, че накрая на месеца да сте спестили възможно най-много от разходите за енергия. Всяка зима знаем, че това се превръща в основен разход за много бизнеси и домакинства, но икономичната работа на уредите не зависи само от това доколко са нови. Крайният резултат може да е в следствие на редица действия от Ваша страна и от това как поддържате системата и дома си. В следващите редове ще анализираме факторите, които влияят на работата на климатика и какво можете Вие да направите по въпроса, за да намалите сметката си за ток.

 

Как работи най-икономично климатикът при отопление?

 

1. Правилно оразмеряване на климатика

Защо е толкова важно правилното оразмеряване на климатика?

Има хора, които смятат, че ако си закупят по-голям размер климатик от необходимото, това дори може да помогне на ефективността на отоплението. Необходимо е преди всичко останало да разберете как работи климатикът в режим отопление. Ако капацитетът му е по-голям от необходимото, стаята ще се затопли бързо, но и уредът ще се изключва и включва твърде често. Това освен че ще доведе до по-високи сметки за ток, ще понижи и продължителността на живот на уреда.

 

2. Енергиен клас на климатика

Енергийният клас е друг важен фактор, който оказва влияние на разходите за електроенергия. Ефективността на уреда в различните режими може да се провери на неговия енергиен етикет.

Според новата скала за енергийна ефективност на битовите климатици, най-ефективните уреди са означени с "А+++", а най-малко ефективните - с "D". Новите характеристики за определяне на ефективността на климатиците са сезонните коефициенти за енергийна ефективност SEER (в режим на охлаждане) и SCOP (в режим на отопление).

Коефициентът SCOP изразява общия коефициент, който показва ефективността на климатика за целия отоплителен сезон и се определя, като се раздели изчисленото годишно отоплително натоварване на годишната консумация на електроенергия, необходима за отопление.

 

Препоръчителни икономични режими на климатика:

Не всички изброени режими присъстват при всички системи като цяло. Но при някои модели климатици Midea можете да се възползвате от пълния пакет икономични функции, които ще изброим:

 

Нощен режим

Tози режим не случайно присъства във всяка климатична система. Той предоставя изключителен комфорт, като постепенно намалява (в режим отопление) или повишава (в режим охлаждане) градусите с една единица през първите часове, а след това температурата остава фиксирана.

 

ECO режим

Този икономичен режим интегрира в себе си нова иновативна ECO технология на енергоспестяване. Когато бутонът “ECO” е активиран, климатикът намалява консумацията на енергия с 60% в рамките на 8 часа при непрекъсната работа.

 

Режим Standby

Този режим е наличен и при климатиците Midea, като при използването му климатикът автоматично преминава в режим на пестене на енергия, когато е изключен. Така разходът на електроенергия се съкращава от 5W на 1W, което може да осигури до 80% икономия на електроенергия.

 

Режим 8°C отопление

В режим 8°C отопление се поддържа тази константна температура, като по този начин предпазвате дома от прекомерно изстиване през зимата или замръзване на тръби и домашни растения. Режимът е особено подходящ при дълго отсъствие на обитателите на дома.

 

24-часов таймер

Възможност за настройване на 24-часов таймер за включване и изключване на климатичната система в рамките на 24 часа.

 

Wi-Fi управление

Wi-Fi управлението позволява лесен контрол над климатичната система чрез смарт устройства - смартфон или таблет. Управлението на може да се осъществи отдалечено от всяка точка на света и така да имате пълен контрол върху разхода на енергия от климатика.

 

Други полезни функции, които климатикът Ви е добре да има, ако го използвате през зимата:

 

  • Нагревател на компресора

Електрическият нагревател на компресора осигурява по-лесно стартиране на системата в студените дни.

 

  • Нагревател на дъното на външното тяло

Електрическият нагревател на дъното на външното тяло предпазва от замръзване на конденза при отрицателни температури.

 

Как да подобрим ефективността на отоплението?

Освен използването на подходящите режими, има още няколко неща, които можете да направите:

 

Почиствайте редовно филтрите на климатика

Едно е сигурно-при използването на климатика филтрите се замърсяват. Това означава, че трябва и да се почистват. Ако искате да помогнете на климатика си да бъде максимално ефективен, редовно извършвайте това почистване.

 

Подобрете изолацията

Ако домът Ви не е добре изолиран, може би е време да се погрижите за това. Има много голяма вероятност слабата изолация да е причината да не успеете да стоплите помещенията добре и в същото време да имате високи сметки за ток.

 

Уплътнете прозорците и ползвайте завеси

Прозорците са мястото, от където може студения въздух да навлезе в дома Ви и така да се намали ефективността на системата. Уплътняването им и използването на завеси със сигурност ще помогне да задържите помещението по-топло.

 

Не пропускайте годишната профилактика на климатика

Годишната профилактика е начин да поддържате системата си ефективна и да се информирате за състоянието й. Не винаги проблемите са видими, но климатичните техници знаят как да извършат необходимите проверки и поправки. Затова не забравяйте да насрочите час за годишната професионална проверка на климатика си.

 

 

За още полезни съвети следете блога на Midea. На страницата ни Midea.bg можете да се информирате и за най-добрите модели на марката. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от консултация.