Как да удължим живота на климатика?

Какво можем да направим, за да помогнем на работата на климатика?

 

Ако климатикът Ви не работи добре, това може да не е по вина на самия уред. До голяма степен работата му зависи от това как се грижите за него и колко често проверявате състоянието му. В този материал ще Ви дадем няколко съвета за това как можете да удължите живота на климатичната си система и как да я поддържате в добра форма.

 

Как да удължите живота на климатика си?

 

1. Редовно сервизно обслужване

Грижата за климатика Ви е ключова за неговата работа. Колкото и да ни се иска да закупим система, която да инсталираме и повече да не мислим за нея, а просто да я използваме, няма как тя да остане в добра форма без сервизно обслужване.

 

Всъщност липсата на качествено обслужване не само ще намали ефективността на уреда, но и ще съкрати живота му. Затова не се лишавайте от комфорта си, а насрочете час за профилактика на климатика. Най-добре е това да бъде извършено през пролетта и есента, когато не го използвате толкова.

 

2. Стабилизиране на електричеството

Електрическата верига трябва да може да издържа натоварването на всички уреди, затова не пропускайте да проверите какво е нейното състояние. Ако захранването е непостоянно, е много вероятно рано или късно да се наложи да се извърши ремонт на климатика. Непостоянното електричество всъщност е доста опасно за климатиците.

 

За да стабилизирате веригата, можете да използвате регулатор или стабилизатор на напрежението. Тези устройства поддържат електричеството в подходящи граници. Стабилната електрическа верига ще осигури добро захранване на климатика. Също така това ще предпази уреда Ви от електрически повреди.

 

3. Почиствайте редовно климатика и дома си

Почистването на въздушните филтри е нещо задължително, за да може климатикът Ви да работи добре. Въздушният поток няма да може да циркулира свободно, ако филтрите са запушени с мръсотия. Също така е добре да почиствате изпарителната бобина и дренажната линия. Ако това Ви затруднява, винаги можете да потърсите професионална помощ или да прочетете повече за почистването на климатика.

 

Освен да се грижите за климатика, важно е и редовно да почиствате дома си. Натрупаният прах по мебелите няма как да бъде отстранен по друг начин. Също така, когато климатикът работи, а в стаята е мръсно, той се претоварва, защото работи по-интензивно, за да прочисти въздуха в помещението. Претоварването ще се отрази на продължителността му на живот.

 

4. Правилен монтаж

Доста потребители подценяват монтажа на климатика. Винаги наемайте доказана фирма за монтиране на климатици. Както около външното, така и около вътрешното тяло трябва да има достатъчно пространство, за да може въздухът да преминава свободно.

 

От правилната инсталация зависи дали ще можете да получите ефективна климатизация. Изолацията на климатика и на дома Ви трябва да е качествено поставена, за да може да не губите от климатизирания въздух. При неподходяща изолация, уредът ще работи повече, за да достигне зададената температура, а това ще се отрази на сметките Ви за електроенергия и на продължителността му на живот.

 

5. Работна температура

Продължителността на живот на климатика Ви зависи и от начина, по който го използвате. Ако той често е настройван на турбо режим или на прекалено ниски или високи градуси, това ще се отрази на работата му.

 

Когато сте в помещението при режим отопление е добре да използвате климатика на 22-26 градуса, докато препоръчителните температури за лятото в режим на охлаждане са 25 - 26 градуса. Така уредът Ви няма да бъде претоварен и ще можете да се радвате по-дълго време на ефективна климатизация.

 

Също така Ви съветваме, когато не сте в помещението, да не изключвате климатика. През това време е добре да сте оставили системата с 5 градуса надолу в режим отопление, а през лятото с 3-4 градуса нагоре.

 

Климатиците са най-добрият метод за отопление и охлаждане, но и не само. Те предоставят чист въздух и имате редица функции, с които да постигнете по-голям комфорт. Инвестицията в такъв уред за Вашия дом е със сигурност добра инвестиция, но за да можете да получите максимум от нея, трябва да положите грижи.

 

Спазвайте тези лесни методи и ще имате по-ниски сметки за ток и по-здрава климатична система, която ще Ви предоставя необходимия комфорт по-дълго време.

 

Ние сме официален вносител на климатици Мidea за България и предлагаме най-новите и ефективни модели с доказан произход и качество. Свържете се с нашия екип за професионална консултация при избор на подходящата за Вас климатична система. Нашите професионалисти ще Ви обяснят всичко необходимо за правилната поддръжка и предотвратяване на евентуални проблеми с климатичната техника.