8 начина да избегнете повреда на компресора на климатика.

Поддръжката на климатика е съществена за доброто му функциониране. Много потребители обаче подценяват поддръжката, като смятат, че щом уреда все още охлажда или отоплява, всичко е наред. Не винаги обаче проблемите с климатика Ви са съпроводени с осезаеми и външни признаци. Също така е добре да знаете, че щом използвате уреда си сравнително често, неговите част подлежат на износване, особено ако не го използвате разумно.

Една повреда, за която трябва особено да внимавате, тъй като може да бъде непоправима, е повредата на компресора. Поради какво може да се повреди компресора на климатика и какви превантивни мерки можете да вземете, ще споделим с Вас в този материал.

Защо повредата на компресора на климатика е сериозен проблем?

Основната задача на компресора е, както посочва и името му, да компресира хладилния агент от газ в течност. Благодарение на състава си, хладилният агент има свойството да се преобразува в газ при особено ниска температура и налягане. При този процес фреонът успешно абсорбира топлината в системата.

Всичко това показва, че компресорът е много важна част от климатичната система. Той разполага с много движещи се части и ремонтът му може да е прекалено скъп. Затова и има случаи, в които повреденият компресор е причина за смяната на целия климатик.

7 стъпки за предотвратяване на повредата на компресора

Причината за повредата на компресора най-често се крие в проблеми в друга част от системата, които водят до претоварване. Нека разгледаме 7-те стъпки, които да спазвате, за да избегнете повреда от такъв тип.

1. Проверете дали има изтичане на хладилен агент

Хладилният агент взаимодейства с компресора и така абсорбира топлината. Ако мощността на климатика започне да се понижава и ефективността започне да се губи, възможно e това да се дължи на изтичащ фреон.

Ниските нива на хладилен агент ще доведат до претоварването на климатика, тъй като устройството работи много повече. Това напрежение в системата може да повреди компресора.

При изтичане на фреон изключете климатика и потърсете професионална помощ. Хладилният агент съдържа опасни за човека и околната среда химикали и вдишването му може да доведе до отравяне.

2. Вземете правилните резервни части

Без значение каква е повредата във Вашата климатична система, винаги се доверявайте на квалифициран техник. Той не само ще знае как да извърши необходимия ремонт, но и ще знае с какви резервни части да работи.

3. Почиствайте бобините на климатика

По време на работата на климатика се натрупва прах и мръсотия както по външните, така и по вътрешните части. Ако бобините на климатика са твърде замърсени, това ще възпрепятства отделянето на топлина. При такива условия компресорът започва да работи извънредно, за да се отдели топлината в системата. Ето защо е важно редовно да почиствате намотките.

4. Поддържайте компресорът добре смазан

Важно е да поддържате компресорът добре смазан с маслен смазочен материал, понеже той разполага с много подвижни части.

Това ще Ви помогне да избегнете износването на тези части и необходимостта от ремонт. За тази стъпка също Ви съветваме да се свържете с професионален техник.

5. Проверка на смукателните канали

Както казахме компресорът създава налягане, което се образува в смукателните линии. В случай, че тези линии се запушат или повредаят и така да се повиши налягането и топлината в системата. Това неминуемо ще доведе до повреда на компресора поради прегряване.

6. Проверявайте за електрически повреди

Цялата климатична система работи чрез захранване с електричество. Ако настъпи електрическа повреда, е възможно в системата да започне натрупване на киселини.

Тези киселини могат да повредят голяма част от компонентите на климатика, включително и компресора. По време на профилактиката на климатичната система се извършва проверка и подмяна на всички повредени проводници и предпазители.

7. Почиствайте редовно климатика

Климатикът разполага с дренажни линии за оттичане на водата, серпентини с хладилен агент и въздуховоди, въздушни филтри, които могат да се замърсят, ако не се почистват редовно. Източниците на тези замърсители са много - от мръсотия, плесени и дори изпражнения на вредители до химикали и патогени, които са вредни за човешкото здраве.

Това натрупване на мръсотия може да доведе до натоварване на системата и до повреда на компресора.

Най-лесното предотвратяване на повреда на компресора

Най-лесният начин за предотвратяване на повреда на компресора обхваща всичките 8 стъпки наведнъж. Също така редовната професионална профилактика на системата ще помогне да откриете всички повреди навреме и да избегнете скъпите ремонти и дори подмяната на климатика с нов.

На сайта на Midea можете да разгледате нашите предложения на доказаната с качеството си марка. Голяма част от моделите разполагат със самопочистваща функция и редица други улесняващи поддръжката възможности. Свържете се с нас, ако имате запитвания относно нашите продукти.