Eлектрически проблеми с климатика

Какви са най-често срещаните електрически проблеми при климатиците и как можете да се справите с тях?

 

По своята същност климатикът е уред, който се захранва чрез електричество, но електрическите проблеми, които е възможно да възникнат, може да варират. Като собственик на такъв уред е важно да можете да разпознавате различните проблеми, щом се появят. За да Ви помогнем, сме подготвили преглед на най-често срещаните електрически проблеми при климатиците.

 

Често срещани електрически проблеми в климатична система

 

1. Проблеми с окабеляването

В климатика Ви има много проводници, всеки от които има определена функция. Дори повредата само на един проводник може да доведе до по-сериозни щети и до претоварване на системата.

Пример за такъв проблем е, ако дадена жица на климатика се разхлаби с времето и окаже влияние на цялостната работа на системата. Повреден проводник може да е причина и за късо съединение. Това се дължи на невъзможността на дефектния проводник да обработва по-голям обем от електричество.

 

2. Неизправен кондензатор на климатика

Основна функция на кондензатора е да внася, задържа и провежда електричество, благодарение на което цялата система се захранва. Ако има повреда в кондензатора, неговата функция да задържа електричество започва да намалява и това може да се забележи като често изключване на уреда, трудно стартиране и неефективност. В този случай не се опитвайте сами да ремонтирате климатика си, а повикайте техник, който да открие точната причина за проблема и да я елиминира. Възможно е да се наложи смяна на кондензатора.

 

3. Скъсани прекъсвачи

Ако климатикът Ви изключва често, това може да е знак за задействан прекъсвач. Обикновено прекъсвачът се задейства поради голямо напрежение в системата. Друга причина може да е късо съединение или проблем в панела на прекъсвача.

 

4. Проблеми с предпазителите

Правилният монтаж на климатика е от съществено значение, защото от това зависи колко ефективен ще е уреда. Ако инсталацията не е извършена добре, това може да доведе до електрически проблеми. Също така е важно предпазителите да бъдат редовно почиствани, тъй като мръсотията може да затрудни протичането на електричество и може да се сблъскате с последващи сериозни повреди.

 

5. Разхлабени връзки

Когато се провежда профилактика или по време на ремонт на климатика може да помолите техника да затегне и провери за корозия електрическите връзки. Така ще знаете, че в системата няма разхлабени връзки и тя ще работи ефективно.

 

Избягване на електрически проблеми с климатика

С редовни прегледи и поддръжка можете да се уверите, че Вашият климатик получава нужната грижа, за да продължи да работи в най-добрата си форма. Тъй като електрическите части в климатика изискват експертни познания, оставянето на въпроса в ръцете на експертите по ОВК системи е силно препоръчително.

 

Признаци за проблем с електричеството

Сметката за ток внезапно се увеличава

Може да счетете, че има вероятност да имате някой от горепосочените проблеми, ако сметката Ви за електричество внезапно нарасне, затова редовно следете консумацията на електроенергия.

 

Климатикът не се изключва

Ако климатикът работи постоянно и се претоварва, това може изобщо да не е електрическа повреда. Натрупването на прах и мръсотия във филтъра може да накара Вашия климатик да работи постоянно. Това също може да доведе до замръзване на намотките.

 

От друга страна, ако системата достига зададената температура, но продължава да работи постоянно, проблемът с електричеството на климатика може да е свързан с термостата. Сензорът на термостата може да се е разхлабил или да дава на късо.

 

Електрически проблеми с променливия ток след буря или прекъсване на електрозахранването

Обикновено при силни гръмотевични бури има вероятност в уреда да навлезе вода или да се прекъсне електрозахранването. Затова винаги проверявайте уреда си след силна буря или обилен валеж, като задължително го изключете от електрическата верига преди това.

 

Макар някои части на климатика да са изложени на външни влияния (например намотките и дренажните линии, които отвеждат влагата от системата), това не е добре за електрическите компоненти. Ако старата и лошо поддържана система има разхлабени или непокрити проводници, това може да доведе до късо съединение.

Ако захранването се е възстановило, но климатикът ви все още не се включва, проверете прекъсвача.

 

 

Какво можете да направите, ако захранването е прекъснато?

  • Изключете климатика от дистанционното управление
  • Намерете прекъсвача на климатика в електрическото табло
  • Не включвайте климатика от управлението около половин час. Обикновено толкова е необходимо, за да се нулира вътрешния прекъсвач.
  • Ако след това не можете да включите климатика, потърсете помощ от професионалист.

 

За още полезни статии, следете блога на Midea. На сайта ни можете да намерите разнообразие от модели на марката и указания как можете да направите поръчка през официалните ни доставчици. Свържете се с нас, ако имате допълнителни въпроси.