Как да победим жегата това лято?

Ще Ви споделим няколко ефикасни съвета за справяне с летните горещини.

 

С нетърпение очаквахме това лято и има защо. След дългото време, което сме прекарали на затворено през зимата, можем да се насладим на дълги разходки навън. Но когато температурите станат твърде високи, климатиците са едни от най-верните ни помощници в справянето с летните горещини.

 

Охлаждането обаче може да се превърне в цяло предизвикателство, особено през обедните часове. В тази статия ще споделим с Вас няколко трика как да победите жегата и да се насладите на дългоочакваното лято.

 

Нека направо се насочим към решенията, които можете да приложите в ежедневието си, за да се охладите:

 

1. Поддържайте се хидратирани

Всеки знае, че трябва да пие повече течности през горещите дни, но нека не забравяме, че може да имаме нужда от хидратиране, дори когато не го усещаме. Съветваме Ви да наблегнете на хладката, но не и студена вода. Освен че по този начин ще се охладите, ще бъдете по-свежи и енергични.

 

Тук е важно и да наблегнем на въпроса за дехидратирането и как можете да го избегнете. Тъй като някои вещества премахват натрия и водата от тялото ни е добре да ограничите употребата на някои напитки. Намалете кофеинът, сладките, газирани и енергийни напитки. Вместо това към водата си можете да добавите резенчета свежи плодове и мента, с които да разнообразите вкуса й.

 

2. Използвайте интелигентни уреди за контрол на климата

Интелигентното управление на климатика може да бъде много полезно, тъй като можете да настроите Вашия уред според нуждите си по всяко време от всяко място, стига да разполагате с Wi-fi. Избегнете случаите, в които се прибирате у дома и температурата не е много по-различна от тази в горещата външна среда. Също така да оставите уреда си да работи на пълни обороти и да охлажда празно жилище няма да окаже ползотворно влияние на бюджета Ви. Вместо това, можете да превключите на икономичен режим малко след като напуснете дома си и отново да охладите достатъчно, преди да сте се прибрали.

Интелигентният термостат, който можете да настроите да превключва в различните режими и градуси в определени от Вас часове, също е много добър и удобен вариант.

 

3. Използвайте озеленяване, за да се справите с жегата

Доказано е, че растенията могат да пречистват въздуха и да помогнат за охлаждането. Те са чудесно решение както за Вашата градина, така и за вътрешната част на жилището Ви.

 

Ако засадите дървета и храсти около къщата си, не само ще имате красива и прохладна градина, но и сенките, които тези растения образуват, ще помогнат вътрешните помещения да бъдат предпазени от директните слънчеви лъчи.

 

4. Уверете се, че климатикът Ви е в добро състояние

Както споменахме по-рано, климатикът е един от най-верните ни помощници за осигуряване на комфортна среда в домовете ни. Вярваме, че не бихте искали по средата на сезона да се окаже, че уредът Ви е в неизправност и тепърва трябва да търсите решение на проблема. За да предотвратите този неприятен момент, ние Ви съветваме да осигурявате редовна профилактика на климатичната система от професионален техник.

Освен това Ви съветваме редовно да сменяте и почиствате филтрите на климатика. Ако ползвате всекидневно уреда си, трябва да извършвате почистването на всеки две до три седмици. Добре е да отстранявате редовно праха и замърсяванията от вентилационните отвори.

 

5. Яжте леки и здравословни храни

Храната е не по-малко важна от напитките, които приемаме. През лятото е най-добре да се храним възможно най-здравословно и да включваме в менюто си леки храни.

 

Възползвайте се от изобилието от свежи и пресни плодове и зеленчуци, които предлага летния сезон. Понякога не осъзнаваме защо се чувстваме неразположени и дишаме затруднено през горещите дни. Често това може да е поради приема на трудносмилаеми храни. Съветваме Ви и да избягвате мазните и горещи ястия.

 

 

6. Проветрявайте, когато външната температура се понижи

За да не позволявате на горещия въздух да влезе в дома Ви и да затрудни работата на климатика, съветваме Ви да проветрявате жилището си през ранните или късни часове, когато температурите са по-ниски.

 

Внасянето на свеж въздух в дома Ви е препоръчително да се случва всеки ден, но сутрин и/или вечер. Не забравяйте да затворите вратите и прозорците след това, за да щадите климатика си.

 

7. Изберете LED осветление

Доказано е, че традиционното осветление с нажежаема жичка отделя по-голямо количество топлина от LED осветлението. Затова Ви съветваме, ако все още не сте преминали към светодиодните лампи, да го направите. Това е и много по-икономичен вариант.

 

8. Дръжте завесите затворени през деня

През обедните часове температурите могат да станат непоносими, а охлаждането на жилището Ви може да е предизвикателство. Затова най-добре да държите щорите и завесите си спуснати, за да предпазите помещенията по-хладни и да помогнете на работата на климатика.

 

При избора на завеси и щори Ви съветваме да наблегнете на светлите цветове, тъй като те отразяват топлината, вместо да я задържат - както тъмните.

 

9. Прилагайте лед върху точките на пулса

Може би сте чували, че студените компреси, поставени на местата, където най-силно се усеща човешкия пулс, могат да имат охлаждащо въздействие върху цялото тяло.

 

Ако усетите силно прегряване или просто искате да се охладите, поставете студен влажен компрес на китката, зад врата, на коленете и/или слепоочието.

 

10. Осигурете достатъчно пространство около външното тяло на климатика

Тъй като външното тяло на климатика изнася топлия въздух от системата, то се нуждае от оптимален въздушен поток. Уверете се, че около уреда няма храсти и клони на дървета и винаги го поддържайте почистен.

 

11. Използвайте етерични масла

Друг начин да се охладите е като използвате етерични масла като евкалипт, мента и мента, които имат охлаждащи свойства.

 

Освен това те могат да служат и като екологичен репелент против различни насекоми. Можете да разредите желаните от Вас аромати в бутилка с вода, която да държите в хладилника и винаги, когато имате нужда да впръсквате от разтвора по кожата си. Проверете дали нямате алегрия към определени етерични масла, преди да ги нанесете на голям участък от тялото.

 

Надяваме се, че посочените по-горе съвети ще Ви помогнат да се справите с летните жеги и да поддържате дома си прохладен. Следете нашият блог за още полезни статии. А ако имате нужда от надежден климатик, не пропускайте да разгледате предложенията ни на страницата на Midea.bg.