9 често допускани грешки при употребата на климатика през лятото

Правилната употреба на климатика ще Ви спести повече, отколкото предполагате. Описали сме най-често срещаните грешки на потребителите, за да можете Вие ги избегнете.

 

Ако сте от хората, които пренебрегват правилната употреба на климатика, най-вероятно ще имате повече проблеми от останалите потребители, които полагат грижа за устройството си. Какви са възможните нежелани последствия от това? Като започнем от високите сметки за електроенергия, намалената ефективност на климатика и стигнем до по-честите ремонти. Може би вече започнахте да се замисляте по темата? Ако е така, продължете да четете, за да научите какви грешки най-често допускат повечето собственици на климатици и как да ги избегнете. Тук ще засегнем предимно употребата на климатика през лятото.

 

1.Правилно оразмеряване

Една от най-честите грешки, които хората допускат е още при закупуването на климатичното устройство. Ако климатикът не е оразмерен спрямо пространството, в което ще бъде ползван, той няма да бъде максимално ефективен. Ако капацитетът му е по-малък, отколкото трябва, той ще консумира повече енергия, за да охлади помещението. Това ще доведе до по-бързото износване на уреда. Ако климатикът е предназначен за по-голямо пространство, той често ще се включва и изключва, а това ще допринесе за износването му.

 

Мощността на климатика се измерва в BTU, което идва от British Thermal Units. За да сте сигурни, че избирате уред с правилната мощност, най-добре е да се доверите на специалисти, които ще Ви зададат допълнителни въпроси относно размера, изолацията, разположението на помещението и ще Ви насочат към модела, подходящ за Вашите нужди.

 

2.Почистване на бобините и перките

По време на работата на климатика се наслагва прах и мръсотия на перките и намотките. Ако те не са редовно почиствани, това ще възпрепятства процесите, които се извършват в устройството и ще доведе до намаляване на ефективността му. Ако забележите, че сметките Ви за ток са по-високи от обикновено – замърсените бобини и перки може да са причината за това. За да избегнете този проблем, редовно почиствайте климатика, особено преди активните сезони и след бури и силни ветрове.

 

3.Почистване на филтрите

Филтрите на климатика са отговорни за пречистването на въздуха от прах, бактерии и други вещества, причиняващи алергии и затрудняващи дишането. Ако те са силно замърсени, въздухът трудно ще преминава през тях, а устройството няма да може да работи ефективно. Вместо въздухът да бъде прочистван, той ще бъде дори по-прашен и вреден за Вас, а сметките Ви за ток ще скочат с около 15%. Затова не забравяйте редовно да сменяте филтрите или да ги почиствате.

 

4.Използване на термостата

Голяма част от потребителите разполагат с климатик с програмируем термостат, но не го използват и не осъзнават колко полезен може да бъде. Термостатът позволява да управлявате температурата възможно най-ефективно и да пестите от разходите за енергия. Задайте желаните температури за различните часове от деня. Интелигентният термостат може да бъде управляван от разстояние само с няколко лесни настройки чрез приложение, инсталирано на Вашия телефон.

 

5.Проверка на дренажните тръби

Климатикът разполага с дренажни тръби, в които се събира конденза. Те отвеждат водата извън жилището. Ако не почиствате редовно дренажните тръби, те могат да се запушат и да се стигне до теч от тялото на климатика. Специализираната профилактика включва и проверка на тези тръби, така че имате още една основателна причина да я включите в графика си.

 

6.Неправилна настройка на градусите

Има потребители, които не обръщат внимание на градусите. Ако намалите стойностите на термостата, помещението няма да се охлади по-бързо. Климатиците работят с еднаква мощност, без значение дали трябва да понижат температурата с 1 или 10 градуса. Това просто ще удължи тяхната работа, затова задайте желаната температура. За лятото е препоръчително стойността на термостата да не е по-ниска от около 22 градуса.

 

Когато не сте в помещението или времето навън вече не е толкова топло, превключете на икономичен режим или увеличете градусите. Така ще спестите значително от сметките си за ток.

 

7.Подмяна на климатика

Знаем, че подмяната на климатика е значителна инвестиция, но ако я отлагате твърде дълго, едва ли ще спестите. Старият и неефективен климатик ще изразходва повече енергия от новия и едва ли ще Ви предостави комфорта, от който се нуждаете. Съвременните модели са по-икономични и екологични и притежават много нови функции, които ще подобрят условията, в които живеете.

 

8.Проверка на хладилния агент

Климатичните системи използват хладилен агент, който абсорбира топлината от помещението, в което са поставени и я разпръсква навън. Възможно е системата да има пукнатини, през които хладилният агент да изтича. Измерването на това съединение се извършва чрез специален инструмент. За целта трябва да бъде направена проверка, да се запълнят пукнатините, ако има такива, и да се допълни фреонът, ако е необходимо. Свържете се с опитен техник, който да направи необходимата инспекция, за да сте спокойни, че системата Ви е в изправност.

 

9.Не забравяйте прозорците!

Особено през летните месеци, честа грешка на собствениците на климатици е да оставят прозорците и вратите отворени. По този начин топлината отвън навлиза в помещението, а климатикът работи на пълни обороти. За да направите дома си по-прохладен и да намалите потреблението на енергия, спускайте завесите и щорите през по-горещата част от деня. Проветрявайте през късните или ранните часове и не забравяйте да затворите прозорците след това.

 

Дори да имате най-модерният и ефективен модел климатик на пазара, ако не го управлявате разумно, няма да можете да се насладите на всичките му предимства. Всъщност това не е никак трудна задача, а по-скоро е въпрос на добър навик, който трябва всеки потребител да има.

 

Ако е време да подмените климатика си с нов, не отлагайте. На страницата на Midea.bg можете да намерите качествени и ефективни климатични системи на добра цена. Свържете се с нашия екип, който е на разположение да отговори да всичките Ви запитвания.