Спазвайте следните съвети за поддържане на климатика, които ще Ви помогнат да се насладите на прохлада и да имате по-ниски сметки за ток през лятото.

Едно от най-неприятните неща, което може да Ви се случи по средата на лятото, е климатикът да се развали. За да избегнете това, Ви съветваме да прочетете тази статия и да вземете предвид съветите за експлоатация, описани в нея. 

Неправилното използване и поддръжка на климатика през летните месеци най-вероятно ще доведе и до високи сметки за електроенергия. Има конкретни стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите ефективността на климатичната система и да спестите от разходите за ток. За някои от тях трябва просто да промените начина, по който използвате уреда си, а за други – трябва да потърсите професионален техник. Нека разгледаме кои са тези стъпки и как ще помогнат на работата на климатика.

 1. Планирайте профилактиката на климатика преди лятото
  Потърсете реномирана фирма, която да извърши проверка на климатичната система преди активния сезон. Останалите съвети в този списък също ще помогнат да поддържате климатика си по подходящ начин, но все пак никой не може да се погрижи по-добре за него от професионален техник. Така ще сте спокойни, че уредът Ви е в добро състояние и ще се вземат навременни мерки, ако се установи, че има някаква неизправност.
 2. Почиствайте и сменяйте филтрите редовно
  За да помогнете на климатика да бъде максимално ефективен и да пречиства въздуха в помещението, не забравяйте редовно да почиствате и сменяте филтрите. Важно е да обърнете внимание на това с какъв филтър работи климатика и да спазвате указанията за поддръжка.
  Многократните филтри трябва да бъдат редовно почиствани. За целта трябва внимателно да премахнете праха и повърхностните замърсявания с прахосмукачка, след което да накиснете филтъра в сапунена вода за 10-15 минути и да го изплакнете. След това може да го напръскате с домашен разтвор от оцет и вода, за да унищожите бактериите, и да го оставите да изсъхне на открито. Ако забележите, че мрежата има дупки, трябва да замените филтъра с нов.
  Честотата на почистването зависи от това колко и къде се използва климатика, но то не трябва да е по-рядко от веднъж месечно. За да не забравяте кога последно сте извършили последното почистване, може да напишете датата върху филтъра или да настроите напомняне на телефона си за датата, която прецените, че искате да извършите следващото почистване. Важно е тази поддръжка да Ви стане навик, какъвто е и редовното почистване на дома Ви.
 3. Уверете се, че зоната около външното тяло е чиста
  Важно е нищо да не възпрепятства въздушния поток на вътрешното и външното тяло. Отстранете всички отпадъци, включително и високите треви и храсти, ако има такива. Поддържайте външното тяло и районът около него чисти, за да помогнете на системата да функционира правилно.
 4. Избягвайте да отваряте и затваряте вратите и прозорците си твърде често
  Проветрявайте помещенията, в които живеете редовно, но не твърде често. Когато отваряте и затваряте вратите и прозорците, външният въздух нахлува във вътрешността на жилището и неминуемо температурата се повишава. Ако правите това твърде често, климатикът ще работи на по-високи обороти, за да компенсира разликата в температурата.
 5. Уплътнете всички отвори, през които може да излиза студен въздух
  За да намалите потреблението на енергия от климатика, трябва да премахнете всички предпоставки за нахлуване на външен въздух. Ако стените, вратите и прозорците Ви имат пукнатини или пролуки, температурата в жилището Ви ще е по-висока, тъй като през тях ще прониква топлият въздух от външната среда. Климатикът ще трябва да работи повече, за да достигне градусите, които сте задали. Ако се налага поставете допълнителни уплътнители, за да запълните пролуките.
 6. Използвайте интелигентен термостат
  За да намалите разходите си за енергия
  , трябва да използвате разумно климатичната система. Това означава да превключвате на икономичен режим, когато Ви няма или когато спите през нощта. Интелигентният термостат ще Ви помогне по-лесно да управлявате системата. Чрез тях можете да зададете график, по който температурата да бъде регулирана автоматично според Вашите нужди. Ако свържете интелигентния термостат с Wi-fi управление, ще можете да регулирате температурата и да превключвате желаните режими от разстояние чрез Вашия смартфон.
  Когато сте вкъщи е препоръчително да настроите термостата на климатика на 24-25 градуса, а когато не сте си у дома - да повишите температурата с няколко градуса.
 7. Спуснете щорите и завесите през деня
  Температурата в дома Ви се влияе и от количеството слънчева светлина, която достига в него. Стойностите й могат значително да се повишат през горещите летни месеци. За да помогнете на климатика да охлажда помещението по-ефективно, не забравяйте да спускате завесите и щорите, когато слънцето нагрява точно тази част от дома Ви.
 8. Избягвайте да използвате уредите, които произвеждат топлина
  Може би не го осъзнавате, но уредите като сушилня, съдомиялна, фурна произвеждат голямо количество топлина, когато работят. Климатикът трябва да работи по-усилено, за да се охлади помещението. Вместо да използвате тези уреди през деня, когато е горещо, отложете готвенето и чистенето за късния следобед или вечерта.
 9.  Снабдете се с LED осветление
  Крушките с нажежаема жичка могат да произвеждат изненадващо количество топлина. Препоръчваме Ви да ги замените с LED осветителни тела, които освен че са по-полезни за зрението, са и по-енергийно ефективни и отделят по-малко топлина.
 10. Сменете климатика си с по-нов и енергоефективен
  Ако дори след взимането на всички тези мерки забележите, че сметките Ви за електроенергия са прекалено високи, може би е време да замените старата си климатична система с нова. Новият климатик може да спести поне 20% от разходите за охлаждане. Освен това, по-новите модели имат повече функции, които да улеснят управлението и да Ви осигурят по-голям комфорт.

Ако сте решили, че е време за смяна на климатика, на страницата на Midea.bg можете намерите решението за ефективна климатизация на дома Ви. Разгледайте предложенията ни и се свържете с екипа ни при нужда от консултация.